Няма светлина в тунела за най-лошо представящия се пазар на облигации в Европа

Защо португалските облигации поевтиняват

Португалското знаме. Снимка: Mario Proenca/Bloomberg Португалското знаме. Снимка: Mario Proenca/Bloomberg

Точно когато Португалия си мислеше, че ситуацията на пазара на облигации в страната няма как да се влоши повече, именно това се случи.

След поскъпването на гръцкия дълг през последните седмици, Португалия вече е единствената страна членка на еврозоната, чиито облигации носят загуби на инвеститорите от началото на годината. Разликата в доходностите по 10-годишните португалски и 10-годишните гръцки ДЦК е най-ниска от януари 2015 насам, т.е. от момента, когато ЕЦБ разкри плановете си за програма за изкупуване на облигации. По-любопитно обаче е това, че Гърция  не е сред държавите, чиито облигации могат да бъдат изкупувани от ЕЦБ, докато Португалия е.

От януари насам доходностите на португалските 10-годишни ДЦК са нараснали от 2,4% до 3,2%, като по този начин цената им е отбелязала спад.

Какви обаче са възможните причини за това на пръв поглед странно представяне?

На първо място португалските облигации са оценени с кредитна оценка „боклук“ от трите най-големи рейтингови агенции в световен мащаб - Fitch Ratings, Moody’s и Standard & Poor’s. 

В същото време страната върви назад в очите на някои инвеститори след като премиерът Антонио Коща повиши заплатите в държавния сектор и съкращава работната седмица. Коща връща някои от мерките, въведени при получаването на спасителната програма от страна на Португалия. Страната излезе от условията по спасителната програма през 2014.

В същото време португалската икономика расте с по-бавни темпове от други периферни страни членки на еврозоната. През 2016 се очаква тя да се разшири с 1,5% спрямо 2,6% за Испания и 4,9% за Ирландия (прогнози на ЕК).

От друга страна Гърция договори нов транш от спасителната програма за страната, както и обещания в бъдеще въпросът за облекчаването на дълга да бъде разгледа отново.

Последни новини
Още от Анализи