Може ли Дзинпин да загърби морския спор за сметка на икономиката

Саймън Френч, гл. икономист, Panmure Gordon

Знакът на хонконгския долар пред бюро за омбен на валута в Хонконг, Китай. 12/1/2016. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Знакът на хонконгския долар пред бюро за омбен на валута в Хонконг, Китай. 12/1/2016. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

Президентът на Китай Си Дзинпин откри годишната среща на висши китайски и американски официални представители на 6 юни 2016 като изброи областите, в които сътрудничеството между двете страни донесе успех. Позитивният тон бе избран въпреки напрежението около икономическата политика на Пекин и териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море, съобщава Bloomberg

Двете най-големи икономики в света откриха чувствителни ползи в областта на комуникацията на икономическите политики, военното сътрудничество и историческия договор за ограничаване на промените в климата от декември 2015, каза Си в началото на двудневния форум Стратегически и икономически диалог в Пекин.

Президентът Си каза още, че Китай и САЩ не бива да се страхуват от несъгласията помежду си.

Коментар на Саймън Френч, гл. икономист, Panmure Gordon за Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон и Манъс Крани от студиото в Дубай в предаването "Countdown"

"В Токио и Франкфурт се тревожат от усложненията от слабия юан за основната икономическа тема в тази зона, където възстановяването е водено от износа. Колкото по-слаб става юанът спрямо широката валутна кошница, като запазва някаква сила спрямо долара, това само засилва натиска в тези страни" каза Френч.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи