Желязната руда напът да изтрие цялото си поскъпване за годината

Какво тласка суровината надолу

Добив на желязна руда. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg Добив на желязна руда. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg

Желязната руда е напът да изтрие изцяло поскъпването, което натрупа от началото на 2016.

Суровината стартира на ниво от под $45 за метричен тон в началото на годината, в края на април достигна пик от над $70 за тон. Към 2 юни обаче цената на суровината достига $48,18 за метричен тон, като на практика сериозното увеличение от началото на годината почти беше заличено.

Суровината, от която се добива желязо, получи подкрепа през първите 4 месеца на 2016 след признаци за съживяване на търсенето от Китай, подхранени и от увеличаващите се стимули във втората по големина икономика в света.

Тенденцията беше ограничена от увеличаване в предлагането на суровината, а властите в Китай се намесиха на пазарите на фючърси, ограничавайки поскъпването им. Някои анализатори започнаха да считат, че 2016 може да се окаже още една губеща година за желязната руда, тъй като търсенето остава слабо, а предлагането се увеличава.

От една от най-големите инвестиционни банки в световен мащаб – американската Goldman Sachs – предупредиха, че световните пазари са изправени пред увеличаващ се излишък на пазара, след като миннодобивните компании увеличават производството.

Нивото на запасите от желязна руда на китайските пристанища стигна 100,65 млн. тона през миналата седмица, което е най-високото ниво от декември 2014 насам. Запасите растат през 8 от последните 9 седмици.

 

Последни новини
Още от Анализи