Вносът на храни в световен мащаб на 7-годишно дъно

Причината са ниските цени и разходи за транспорт

Засяване на царевица. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Засяване на царевица. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Стойността на храните, които ще бъдат внесени в държавите в световен мащаб през 2016, ще стигне 7-годишно дъно, падайки под $1 трилион, пише Bloomberg, позовавайки се на прогноза на ООН. Според прогнозата страните по света ще похарчат за внос на храни $986 млн. през тази година, като това ще е най-ниската стойност, регистрирана от 2009 насам. В процентно изражение понижението ще е в размер на 8,9%.

Причината обаче не е в спад на обема на внесените количества, а в по-ниските цени на зърното, както и по-ниските ставки за пренос на храните. В доклада на Организацията по прехрана и земеделие към ООН се казва, че понижението в цените на единица продукт ще компенсира увеличаването в обемите.

Рекордна година за вноса на суровините беше 2014, когато в световен мащаб бяха внесени храни на стойност $1,35 трилиона. През 2016 обаче стойността на този внос може да бъде с до 27% по-ниска. От 2008 насам селскостопанските стоки, които се търгуват на стоковите борси, са поевтинели с 40% след силни реколти в различни държави, като Австралия и Бразилия:


Най-големи понижения в стойността на вноса ще има при добитъка и зърнените храни, като там спадовете се очаква да достигнат общо почти $50 млрд.

Не всички държави обаче ще спечелят, като положителното влияние ще е по-слабо за някои от най-нуждаещите се. По-малко положителен ефект ще има върху някои бедни страни, в които има дефицит на храни, като тези от пустинните региони на Африка. За някои от най-слабо развитите страни разходите за храни на практика ще останат същите.

Сред храните, при които се очаква поскъпване във внесените обеми, са растителните масла и захарта, казват от Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Последни новини
Още от Анализи