В Чили продават зелена енергия без пари

На какво се дължи парадоксалната ситуация

Соларни панели, Австралия. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Соларни панели, Австралия. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Индустрията за добив на електричество от слънчеви панели в Чили се разрасна толкова бързо, че в определени дни на практика е безплатна, пише Bloomberg. Моментната цена в определени части на страната е стигнала ниво от нула песо в цели 113 дни, показват данни на оператора на електропреносната мрежа в Чили. Потребителите печелят, но новините са лоши за компаниите, които притежават производствени мощности, от които не успяват да реализират приходи.

Всичко това се разиграва в северната част на Чили – в района на пустинята Атакама. Увеличаващите се нужди на страната от електричество заради бума в миннодобивните дейности доведоха до развиването на 29 „слънчеви ферми“ - големи площи със соларни панели за производство на електричество от слънчевата светлина. Сега обаче търсенето на електричество в страната се забавя в отговор на пренасищането на световни пазар на мед – една от основните суровини, добивани в Чили.

Друга причина за на пръв поглед абсурдната ситуация, в която се подарява електроенергия, е фактът, че северната част на Чили работи с отделна електропреносна мрежа, която не е свързана към централната. По този начин преносът на електричество към други части на страната е ограничен. Това означава, че в северната част на страната цената на електричеството може да е много по-ниска в моменти на свръхпредлагане.

Правителството планира да свърже двете електропреносни мрежи до 2017, в отговор на проблема. За целта ще е необходимо опъването на електропровод, дълъг 3000 км.
 

Последни новини
Още от Анализи