Европейските банки усещат ефектите от негативните лихви

Нетната лихвена печалба през Q1 на 2016 със спад

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Най-големите банки в еврозоната са спечелили по-малко от лихви по кредитите през първото тримесечие на 2016, като негативните лихви, въведени от ЕЦБ дават своето отражение. Други негативни за банките фактори, подкрепящи тенденцията, са забавянето в търговията, както и увеличаващите се регулации.

Нетната лихвена печалба на най-големите банки в еврозоната отбеляза спад за първи път от 2 години насам през първото тримесечие на 2016, а ситуацията може и да се влоши през текущото тримесечие, след като през март ЕЦБ понижи депозитната лихва до -0,4%.

Нетната лихвена печалба сред 13-те най-големи банки в еврозоната, чиито акции се търгуват на борсата, е отбелязала спад от 2,5% през първото тримесечие на 2016 спрямо първото тримесечие на 2015.

„В света на банките в момента изпитваме трудности с негативните лихви“, каза главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Крайън.

Втората по големина банка в Германия - Commerzbank – каза, че негативните лихви са понижили печалбата ѝ с 90 млн. евро през първото тримесечие на 2016.

В опит да компенсират загубите от негативните лихви банките увеличават таксите и понижават провизиите за лоши кредити.

Има обаче и някои директори на банки, които смятат, че няма алтернатива за действията на ЕЦБ.

„Необходимо е (негативните лихви и разхлабената политика б.р.) за икономическата среда, в която се намираме, макар че не е добре за нас“, каза главният изпълнителен директор на Banco Santander Хосе Антонио Алварез.

Днес, 2 юни, в 14:45 ч. ЕЦБ ще излезе със своето решение, като се очаква паричната политика в еврозоната да остане непроменена. В 15:30 ч. пък е пресконференцията на Марио Драги.

Последни новини
Още от Анализи