Ще има ли ново отлагане на въвеждането на ключова мярка в Япония

4 рецесии за японската икономика от 2009 насам

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Японските медии все по-сериозно говорят за това, че още през следващата седмица премиерът на страната Шиндзо Абе ще оповести отлагането на увеличението в данък продажби от 8% на 10%. По план повишението трябваше да стане факт през април 2017.

Трудностите, които изпитва японската икономика и дефлацията обаче отдавна поставят под въпрос въвеждането на мярката, а срокът, за който тя може да бъде отложена, достига 2 години според японските медии.

Увеличаването на данъка върху продажбите беше един от ходовете, планирани от премиера Шиндзо Абе, като мярка в посока ограничаване на дълговото бреме на Япония. Японската икономика е втората най-задлъжняла в света в номинално изражение (държавен дълг от $9,1 трилиона) и първата по съотношение на публичния дълг като процент от БВП (228%).

При предишното повишение на данък продажби през пролетта на 2014 от 5% на 8% обаче японската икономика влезе в рецесия, която беше четвърта от 2009 насам:

Последните данни за инфлацията в страната са малко по-добри от очакваните, но ръст в ценовото равнище все още няма. Дори напротив – потребителските цени бележат спад от 0,3% на годишна база през април.

Ако повишението на данъка доведе до нова рецесия и забавяне на икономиката, не е ясно доколко изобщо то е решението за справянето с дълговете на страната.

 

Последни новини
Още от Анализи