Евро 2016 вече приключи за френската икономика

Подкрепата за БВП ще бъде минимална

Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Началото на Европейското първенство по футбол наближава, като първият съдийски сигнал ще бъде даден на 10 юни във Франция – страната домакин на еврофиналите. Франция е и сред фаворитите за спечелване на турнира, отчитайки домакинския фактор. Дали обаче и икономиката на страната ще спечели? Вероятно съвсем маргинално, пише Bloomberg.

Пряката подкрепа за БВП от продажби на билети беше малка и вече беше реализирана през предходните тримесечия. Инвестициите, необходими за подготовка на турнира, също вече бяха направени, така че от тази гледна точка първенството вече е приключило за френската икономика.

Допълнителен ръст на френския БВП, продиктуван от Евро 2016, може да дойде само по линия на разходите, които ще се правят по време на самото първенство от хората.

По стадионите се очакват 2,5 млн. фенове, а събитието е важно за Франция от гледна точка на имиджа на страната, тъй като последните две големи спортни събития, проведени в страната, бяха през 1998 – Световното първенство по футбол и през 2007 – Световната ръгби купа.

Извън Евро 2016, френската икономика се намира в трудна среда в Европа, като се очаква през 2016 да нарасне с 1,4%, което би представлявало лек ръст спрямо реализираните през 2015 1,2%. Този растеж обаче едва ли ще помогне много за подобряване на ситуацията на пазара на труда, където 10% от хората са безработни.

Да се върнем към ефектите върху икономиката от самото Евро 2016.

От гледна точка на инвестициите едва ли френската икономика ще почувства сериозен тласък, имайки предвид, че страната разполага с една от най-добре развитите инфраструктури в света.

Продажбите на билети също са имали маргинално влияние върху БВП на Франция, като освен че те вече са осъществени, изчисления на Bloomberg показват, че приносът им към икономиката на страната е в размер на 0,15% от БВП за първото тримесечие на 2016.

Телевизионните права може да окажат по-голяма подкрепа на БВП, но техният принос е по-труден за изчисляване, тъй като те се договарят в различни страни и по различно време.

Не се очаква особено голям принос и от 1,5 млн. чужденци, които се очакват на територията на страната във връзка с еврофиналите. Изчисления на Bloomberg сочат, че потреблението, генерирано от тях, може да добави 0,05% към БВП за второто тримесечие.

Необходимо е нещо повече от домакинството футболни финали, за да може развита и голяма икономика като френската да получи сериозен тласък.

Вижте повече за футбола и парите във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи