Япония и Германия водещи страни от Г7 във финансирането на въглищната индустрия

Изследване на Natural Resources Defense Council и WWF за Nature and Oil Change International

Работник носи торби с въглища на борсата в Мумбай, Индия. 12 май 2016. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg Работник носи торби с въглища на борсата в Мумбай, Индия. 12 май 2016. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Япония е била водещ източник за финансиране на въглищната индустрия сред страните от Г7 в продължение на 9г. до 2015, осигурявайки половината подкрепа от правителства или публично-частни организации, показва доклад на екологични групи, настояващи за забрана на централи на въглища, съобщава Bloomberg.

Япония е осигурила 22 млрд долара от всички кредити, гаранции и техническа помощ или 52% от общо 42 млрд. долара, осигурени от страните от Г7 за международни проекти на базата на енергия от въглищата, показва изследване на Natural Resources Defense Council и WWF за Nature and Oil Change International. Втора след Япония е Германия с 9 млрд. долара подкрепа.

Изследването бе публикувано след като членовете на ОИСР се договориха през ноември да намалят публичното финансиране за електроцентрали на въглища и след историческото глобално споразумение от декември по промените в климата. То излиза преди срещата на Г7 в Япония на 26-27 май 2016.

Групата на седемте най-развити индустриални страни е осигурила 2,5 млрд. долара за индустрия, базирана само на въглища, показва проучването.

"Въпреки че се спазват многостранните ангажименти за намаляване на финансирането на индустрии, базирани на въглищата, Япония, Германия и други страни насърчават развитието им по света", твърдят еколозите в доклада, цитиран от Bloomberg.

Японската банка Japan Bank for International Cooperation, държавен кредитор за развитие на международни проекти е най-големият доставчик на публично финансиране за индустрии, базирани на въглища, следвана от Eules Hermes, компания, управляваща експортно-кредитните гаранции на Германия, съобщават авторите.

Останалите страни от Г7 също финансират такива проекти, както следва:

  • Германия - $9 млрд.
  • САЩ - около $5 млрд.
  • Франция - $2.5 млрд.
  • Италия - $2 млрд.
  • Великобритания - $1 млрд.
  • Канада - под $1 млрд.

Целият доклад >>

Цялата статия на Bloomberg >>

Последни новини
Още от Анализи