Най-задлъжнелите държави - има ли решение

Кои страни дължат най-много в номинално изражение

Най-задлъжнели страни в световен мащаб. Графика: Bloomberg TV Bulgaria Най-задлъжнели страни в световен мащаб. Графика: Bloomberg TV Bulgaria

Седем държави в световен мащаб "се радват" на публичен дълг в размер на над $1 трилион. Това са най-големите икономики в световен мащаб - САЩ, Япония, Китай, Великобритания, Италия, Франция, Германия и Испания. Освен това, че става въпрос за страните с най-голям по обем БВП, впечатление прави и фактът, че шест от седемте най-задлъжнели страни са развити икономики, като само Китай остава извън това определение.

Най-голямата икономика в света – САЩ – е и най-задлъжнялата, като публичният дълг на страната достига $13,5 трилиона, или 73,6% от БВП. Почти половината от този дълг е в ръцете на чужди страни, като най-голям дял се пада на Китай, Япония и Каймановите острови.

Втората най-задлъжняла икономика в света е Япония с публичен дълг от $9,1 трилиона йени. Впечатление тук обаче прави пропорцията на дълга спрямо обема на БВП – 228%. По този показател Япония е на първо място в света, а икономиката на страната на практика стагнира от 20 години насам, бележейки минимални ръстове. Неведнъж Страната на изгряващото слънце става жертва и на рецесии, особено в последните години. Емблематичният инвеститор на облигационните пазари Бил Грос е поредният, включил се в дебата за ситуацията с японския дълг.

Неговата прогноза е, че за да се стигне до решение на проблемите на Япония, рано или късно ще се стигне до монетизация на държавния дълг на страната. С други думи Японската централна банка, която и в момента притежава сериозен обем от държавния дълг на страната (над една трета), ще придобие по-голяма част от държавните облигации, като ще опрости държавния дълг, който трябва да бъде изплащан от бюджета.

По-сериозно внимание обаче привлича прогнозата на Бил Грос, че целият свят се е насочил натам, като по думите на Грос Япония показва какво ще се случи в света след 5 или 10 години.

„Имам усещането, че това е пътят, който централните банки ще следват. Те ще продължат да изкупуват дълг, ще поддържат лихвите ниски и в крайна сметка финансовото министерство няма да им дължи нищо“, каза Грос.

По този повод впечатление прави ситуацията в Испания – страна, която хронично регистрира по-високи бюджетни дефицит от заложените в правилата на ЕС, т.е. надхвърля границата от 3%. За първи път от над 1 век насам испанският държавен дълг надхвърли 100% от БВП, като достигна над $1,1 трилиона.

Останалите страни в топ 7 на клуба на най-задлъжнелите са Китай, Великобритания, Италия, Франция и Германия, а по-сериозни усилия за поддържането на дълга на устойчиви нива се правят в Германия и Великобритания.

Дали обаче в дългосрочен план наистина монетизацията е единственият изход от ситуацията и ще има ли спад в нивото на държавните дългове? Последните години показват именно обратната тенденция по отношение на втория въпрос, докато само времето ще даде отговор на първия.

*За данните е използван Bloomberg Terminal. 

 

Последни новини
Още от Анализи