Неизбежен ли е конфликтът САЩ-Китай

Стивън Дейвид, университет Джон Хопкинс

USS Fort Worth на учения във Филипините. 22/6/2015. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg USS Fort Worth на учения във Филипините. 22/6/2015. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg

Стивън Дейвид, университет Джон Хопкинс, директор на програмата Уудроу Уилсън коментира отношенията САЩ-Китай, напрежението в Южнокитайско море и ефекта от посещението на президента Барак Обама във Виетнам.

"Южнокитайско море е точка на напрежение. Политиката на САЩ е следната - не искаме други сили да доминират в Азия. Отчасти причината за участието ни във Втората световна война беше за да попречим на Япония да доминира в Азия. И няма да позволим на Китай да доминира в Азия.

От друга страна китайците смятат Южнокитайско море за част от своята сфера на влияние. Смятат се за "законните наследници" в региона. И ще има конфликт с Америка. Само да се надяваме да не е военен", казва проф. Дейвид.

Чуйте във видеото цялото интервю за Стивън Енгъл от Bloomberg за предаването "First Up" от конференцияа Morgan Stanley China Summit в Пекин на 25 май 2016.

 

Последни новини
Още от Анализи