Мадридско дерби на финала на ШЛ, но колко печели Примера дивисион

Спонсорските договори и договорите за ТВ правата са доста по-големи в Англия

Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

В събота, 28 май, във финала на Шампионската лига един срещу друг се изправят отборите на два мадридски гранда – Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. Освен за трофея и славата, те ще се борят и за 15 млн. евро. За испанската Примера дивисион залогът също е голям.

Макар че през последните години испанските отбори се представят изключително успешно в европейските клубни турнири, испанското футболно първенство остава след английското по популярност, като това се отразява и в по-ниски приходи от спонсорски договори.

Ла лига се надява да намери нов главен спонсор, който да плаща по 25 млн. евро на сезон. Сумата все пак остава далеч от получаваната от английската Висша лига. Досегашният главен спонсор на Премиършип – Barclays – даваше по 40 млн. паунда на сезон, а според новата спонсорска схема Висшата лига трябва да получи около 70 млн. паунда от 7 различни спонсори.

Новата амбиция на испанския футбол е глобална доминация – корона, която ще трябва да бъде свалена от главата на Висшата лига на Англия.

Преди 3 години Примера дивисион назначи Хавиер Тебас за президент, който по образование е юрист, а дълго време е бил и футболен директор. Едно от първите му действия беше да предложи на пазара телевизионните права за първенството като пакет, като по този начин по-малките отбори получават по-голям дял от парите.

По отношение на телевизионните права обаче испанското първенство също остава далеч зад английското, като от следващия сезон английските клубове ще си разделят около $3,9 млрд. паунда от ТВ права – почти 1,5 пъти повече от сумата, получавана от испанските елитни отбори - $1,7 млрд.

Последни новини
Още от Анализи