Какво да очакваме от срещата на Г7

Финансовите министри и централните банкери на страните се срещат в Япония

Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Срещата на финансовите министри и централните банкери от Г7 започва днес в Сендай, Япония, като ще продължи до събота. Подобни срещи винаги привличат сериозно внимание дори и към тях да няма големи очаквания от гледна точка на това дали ще бъдат предприети особени действия.

Очакванията към срещата на финансовите лидери на Япония, Великобритания, САЩ, Франция, Канада, Италия и Германия не са големи от гледна точка на това, че едва ли ще се стигне до решение за някакви координирани действия от тяхна страна. Ситуацията наподобява срещата на финансовите лидери от срещата на Г20 по-рано през годината.

Япония вероятно ще се обяви за още фискални стимули за стимулиране на растежа. Тази позиция вероятно ще бъде подкрепена от Канада, където правителството на Трюдо обяви сериозни планове за фискални стимули и съответно за генериране на бюджетен дефицит. От друга страна се очаква и традиционната по сдържана позиция на Германия против бюджетните дефицити.

Япония

Последните развития около Япония показват, че въпреки силният икономически растеж на страната през първото тримесечие на 2016, който надхвърли очакванията, рисковете пред икономиката остават. От друга страна Шиндзо Абе вече прие рекорден бюджет в размер на 96,7 трилиона йени за текущата фискална година. Въпреки това във вторник японският парламент одобри допълнително финансиране в размер на 778 млрд. йени за южните региони, засегнати от земетресенията през април. Спекулациите, че в следващите месеци ще бъде приет още по-голям пакет от допълнително финансиране се засилват.

Канада

Канадският финансов министър пристига в Сендай, след като разкри пакет стимули, според който правителството на страната ще регистрира дефицити от $93 млрд. през следващите 6 години.

За фискалната година, която започна на 1 април ще бъдат добавени 11 млрд. канадски долара държавни разходи, което ще доведе до дефицит от 29,4 канадски долара през финансовата година. Бюджетът няма да бъде балансиран през следващите 5 години.

Финансовият министър Монро прогнозира икономически растеж от 1,4% за финансовата 2016 и 2,2% през следващите 2 години, имайки предвид цена на петрола съответно от $40 и $52 долара за барел. Той ще създаде и фонд за спешни мерки със средства от 6 млрд. канадски долара, ако растежът е бавен.

Германия

Очаква се и традиционната опозиция от страна на Германия, която защитава по-затегната фискална политика.

Останалите страни може би ще останат предпазливи, имайки предвид предстоящите избори в САЩ, референдума във Великобритания и проблемите в банковия сектор в Италия.

Сред обсъжданите теми ще бъдат рисковете за международната икономика, глобалната финансова архитектура, устойчивото развитие и финансовите потоци между различните държави.

Вероятно ще бъдат засегнати темите Гърция и Венецуела.

За сметка на това извън дискусиите може да остане поскъпването на йената, което Япония изпитва от началото на годината.

Г7 обикновено работи добре, когато интересите са еднакви, както след кризата от 2008. Сега интересите сред страните от Г7 не са еднакви и те имат различни искания по отношение на координираната политика“, коментира Фредерик Нюман помощник-директор за икономическите изследвания за Азия в HSBC в Хонконг.

 

Последни новини
Още от Анализи