Излишъкът на петрол забавя растежа си

Предлагането ще надвишава търсенето със средно 1,3 млн. барела дневно през първите шест месеца на 2016

Снимка: Ben Nelms/Bloomberg Снимка: Ben Nelms/Bloomberg

Глобалният излишък на петролния пазар през първото полугодие по всяка вероятност ще бъде по-малък, отколкото се смяташе по-рано. Това прогнозира Международната агенция по енергетиката (МАЕ) в своя месечен доклад. Променените прогнози се дължат на стабилното търсене в Индия и други развиващи се икономики.

Предлагането ще надвишава търсенето със средно 1,3 милиона барела дневно през първите шест месеца на 2016 г. Предишната прогноза беше за излишък от 1,5 милиона барела дневно. Основание за ревизираната прогноза е необичайно силното потребление през първото тримесечие, посочва агенцията, базирана в Париж. Все пак допълнителни ръстове в цената ще бъдат ограничени заради големите резерви от суров петрол и петролни продукти.

„Промените в данните в актуалния месечен доклад потвърждават, че пазарите се насочват към баланс“, коментира агенцията. „Глобалният излишък в предлагането ще се свие драматично по-късно тази година“, пише още в доклада. 

Понижаващото се свръхпредлагане показва, че политиката на ОПЕК да остави ниските цени да ребалансират световните пазар работи, коментира Bloomberg. В сряда цената на суровината достигна най-високото си ниво от шест месеца насам в Ню Йорк – над 46 долара. 

MAE повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол тази година със 100 хил. барела до 95,9 милиона барела дневно. Агенцията, която през март заяви, че може би ще понижи прогнозите си за търсенето, всъщност вероятно ще ги повиши, се казва в днешния доклад.

Стабилното търсене през първото тримесечие се е дължало на Китай, Русия и на употребата на транспортни горива в Индия, която според МАЕ поема досегашната роля на Китай на основен двигател на ръста.

Добивът в ОПЕК е достигнал най-високото си ниво от 2008, тъй като Иран възстановява продукцията след вдигането на международните санкции. През април Иран е добивал 3,56 милиона барела дневно – най-много от ноември 2011. Така повишената продукция в ислямската република и в Обединените арабски емирства (ОАЕ) коментират спадовете в Кувейт и Нигерия. Общо държавите в ОПЕК са произвеждали 32,76 милиона барела дневно.

МАЕ прогнозира по-голям спад със 100 хил. барела дневно в предлагането извън ОПЕК през 2016, след като пожарите в Канада дестабилизираха продукцията. Тази година добивът извън картела ще се понижи с 800 хил. барела дневно до 56,8 милиона барела дневно, тъй като ниските цени забавят активността в шистовата индустрия в САЩ.

Петролните резерви в развитите държави се понижават през февруари за пръв път от една година, а през март отново се отчита спад.

Последни новини
Още от Анализи