Защо има предпазливост към саудитските банки

Джаап Меджер, управляващ директор Arqaam Capital

Трафикът в Риад, Саудитска Арабия, 10 януари 2016. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg Трафикът в Риад, Саудитска Арабия, 10 януари 2016. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg

Джаап Меджер, управляващ директор Arqaam Capital коментира ситуацията със саудитските банки в интервю за Манъс Крани от студиото на Bloomberg в предаването Bloomberg Market Middle East на 3 май 2016.

Саудитските банки отчитат спад на депозитите - това е един от проблемите. Има малко натиск. Саудитските банки обаче успяха да представят не лоши резултати в сравнение с очакванията.

Да, обезпечаването засега в Саудитска Арабия е доста облекчено. Смятаме, че сме на ранен етап все още спрямо маркоикономическото забавяне.

Виждаме спад от 37% на разходите на правителството за първото тримесечие, според нашите данни. Смятаме, че в следващите тримесечия ще бъде усетен още натиск.

Когато макропоказателите се понижат още, ще започнем да виждаме увеличаването на необслужваните кредити.

Решението е в контракторите.

Ако те получат някакви документи от правителството, на основата на които банките да пожелаят да отпуснат кредити, ще се избегнат неприятности.

Ние сме доста предпазливи към саудитските банки като цяло.

Смятаме, че печалбата от акции ще бъде двуцифрена, дори при умерения стрес, който се очаква.

След това следим оценките - те са трезви. Вероятно леко надценени, но не много, според нас.

 

Да разширим. Днес ще се говори за Saudi Binladen, който поема натиска към региона. От гледна точка на банките, това е един от най-важните им работодатели. Има най-силни връзки със саудитските банки. Това тревожно ли е?

Да, има няколко големи експозиции. Саудитският пазар обаче е най-силно диверсифициран - например ако го сравните с Катар, който е по-концентриран.

И все пак един единичен кредитополучател може да направи разликата. Може да стигне до 3-4% от кредитите на банките.

Много е важно.

 

Да видим региона - Дубай и Абу Даби, където необслужваните кредити и обезпечение - това ми казват хората - ще бъдат темата на 2016.

Абсолютно. Започваме да усещаме стреса особено в третото тримесечие и през четвъртото тримесечие се влоши. Смятам, че най-важният въпрос е дали ще се насочи към корпоративния сектор. Особено уязвимо е строителството, като управление на паричните потоци, където балансите им са често пълни с вземания.

Това е голяма тревога за нас.

И все пак банките са наистина добре обезпечени.

Дори свръхпровизирани в рамките на 10-20% от печалбата.

 

Чуйте целия коментар във видеото.

Saudi Binladin Group изплати компенсациите на работниците, които уволни, съобщи компанията, цитирана от Bloomberg на 2 май 2016. Така SBG отговори на съобщенията в медиите, че е уволнила десетки хиляди без да плати.

Най-голямата саудитска строителна компания Saudi Binladin, близка до правителството и основана от бащата на Бен Ладен, уволни 77 000 чуждестранни работници.

"Коригирането на работната сила е нормална практика, особено когато проектите са почти приключени", каза SBG в мейл.

"По-голямата част от освободените работници първоначално бяха наети за определени проекти, за определен срок и работа".

SBG издаде изходни визи за 77 000 работници, съобщи Al Watan на 2 май. Компанията смята да съкрати и 12000 от общо 17000 работни места в Саудитска Арабия.

Националността на засегнатите работници не се разкрива. Икономиката на Саудитска Арабия се забавя заради спада на приходите от петрол. През 2016 БВП ще отбележи ръст от 1,5%, най-бавните темпове от началото на глобалната финансова криза, според икономистите, следени от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи