Адвокатите ще спечелят доста от Brexit

Улрике Геро, основател на European Democracy Lab

Стрелка към изхода на метростанцията на Сейнт Пол в Лондон. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Стрелка към изхода на метростанцията на Сейнт Пол в Лондон. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Какви ще бъдат последиците за Европа, ако Великобритания излезе от ЕС? Коментар на Улрике Геро, основател на European Democracy Lab за Анна Едуардс от Bloomberg. Интервю от 3 май 2016.

 

Като говорим за набиращия сила вот в полза на Brexit - някои хора в континентална Европа може би са изкушени да кажат, че Великобритания просто трябва да си ходи. Защото и без това не е участвала напълно от самото начало на европейския проект. "Ако иска да си ходи - да си ходи. И да остави след себе си по-единна Европа". Може би човек е изкушен да си мисли така, но вие - не?

Смятам, че сте права да кажете, че Великобритания е била полу-бременна спрямо ЕС - първо - не влезе в Шенген, не прие еврото и винаги е имала съпротива срещу континентална Европа.

Сега виждаме в дебата за Brexit как тези аргументи влизат в сила.

И да, права сте. Има определени и все по-силни гласове в Европа, Франция и други страни, които казват: "Оставете ги да си тръгват, защото и без това не допринасяха за политическия съюз".

Но смятам, че аргументът, че това ще даде възможност за континентална Европа, т.е. за Еврозоната да се интегрира по-добре институционално е може би погрешен.

Континентална Европа е също в хаос. Имаме доста политически проблеми и между Франция и Германия.

Фактът, че Великобритания може да напусне или да гласува с НЕ на референдума не означава непременно, че на континента ще има повече интеграция.

За съжаление.

 

Ако Великобритания избере Brexit, къде ще видим още пропуквания в европейския проект?

Проблемът не е в пропукванията, а в бавния процес.

Забавеният процес е толкова бавен, че всички условия са налице, но не предизвикват никакви действия.

Имаме проблем с популизма в Унгария, Австрия и Полша. Това от една страна. И във Франция, където също има опасност от популизъм.

Вотът за Brexit може да освободи политически сили, които може би ще бъдат контролирани много трудно.

Не се тревожа, че ще се отразят силно на ежедневието, защото европейският влак ще продължава да се движи между Брюксел, Париж и Лондон. Британците все още ще притежават апартаментите си в Южна Франция.

Ще бъде трудно в правно отношение.

Много адвокати ще спечелят доста пари с договорите и британските държавни служители ще имат главоболия в опита си за деконструкция на отношенията с Европа.

Тревожа се повече, че това ще отприщи политически сили и символизъм във вота за Brexit.

Ще изпрати сигнал към света, че ЕС е станал зависим.

В момент на криза може да предизвика някакви процеси на дезинтеграция, които виждаме навсякъде.

 

Последни новини
Още от Анализи