Изводите от прессъобщението на Фед

Фед очаквано не промени лихвите

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ очаквано не промени лихвите в най-голямата икономика в света на последното си заседание. Какви са изводите от прессъобщението на паричната институция? Крис Ръпки, главен финансов икономист в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ коментира темата пред Bloomberg.

Какви изводи си правите от коментарите на Джанет Йелън? Кои са ключовите думи, които присъстваха или не присъстваха в прессъобщението?

На последната среща през март в прессъобщението присъстваше думата риск. Думата риск съпътстваше коментарите за случващото се в световната икономика и пазари. Сега те премахнаха това изречение от прессъобщението. Изводът е, че преди глобалните рискове бяха нещо, което може да попречи на вдигането на лихвите в САЩ, но сега те не са толкова лоши. Настроенията се насочват към това, че може да има действия през юни. Всичко обаче може да се случи, има 49 дни до следващата среща. Пазарът завърши сесията нагоре, а доходностите по облигациите паднаха. Но има много време – 7 седмици – преди да вземат решението си на 15 юни.

Добре, но мина кратко време откакто глобалните рискове бяха налице и сега все още са там, но не будят чак такива притеснения. Какво се промени? Настроенията на пазарите, или наистина има някаква промяна във фундамента?

Не съм сигурен. Да не забравяме, че наскоро се състояха срещите на МВФ и Г-20. Разбира се икономическите перспективи в световен мащаб бяха понижени, но никой не е толкова сигурен, че перспективите пред световната икономика ще бъдат понижени отново. Може би за момента сме достигнали дъното. Иронично е това, че през март Йелън говореше за това как световната икономика може да се отрази на САЩ чрез търговията. Тази сутрин получихме предварителни данни за търговските данни за март и износът на САЩ се срива до ново дъно, така че все още може би има нещо, което се случва. Отдавна исках Фед да повиши лихвите, но сега започваме да се чудим какво се случва в световен мащаб. Определени икономически аспекти не дават положителни индикации, като производството, продажбите на айфони, петрола, сондажите, може би и автомобилната индустрия достигна пика си. Малко е странно, но поне пропуснаха думата риск в прессъобщението си, така че да се надяваме, че увереността на хората ще се увеличи.

Увереността е едно нещо, а реалността съвсем друго. Кое може да се превърна в отправна точка за тях за увеличаването на лихвите през юни? Както казахте, всички тези индикатори и по-малки измерители показват нещо различно.

Права сте, това са малки индикатори. Данните за БВП за първото тримесечие ще излязат утре. Очаква се ръстът да достигне едва 1%, ако изобщо успее да го направи. Фед в момента гледа отвъд това. Отправна точка за вдигането на лихвите може да се окаже пазарът на труда. Базисната инфлация се е насочила към 1,7%, близо до целта от 2%. Очакват ни и два нови месечни доклада за заетостта преди срещата на Фед през юни. Моята прогноза е, че процентът на безработицата ще трябва да се понижи още в следващите няколко доклада. Пазарът на труда изглежда много, много силен. Най-силен от 70-те години.

 

Последни новини
Още от Анализи