Ще продължи ли забавянето на британската икономика и през Q2

Несигурността около Brexit се отрази негативно на икономиката през Q1

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Икономическият ръст в Обединеното кралство се забави до 0,4% на тримесечна база през първите три месеца на 2016 спрямо 0,6% през последното тримесечие на 2015. Има ли причини за притеснения около растежа на британската икономика и през второто тримесечие на годината и какво е влиянието на Brexit? Роб Карнъл, главен международен икономист на ING коментира темата.

На първо място, важно е да се отбележи, че това се случи в края на миналата година. Мислехме за Brexit, но не и чак в такава степен, че да се отрази на БВП сега. Права ли съм?

Има две неща. Великобритания започна годината на стабилна основа. Едва през февруари приказките около Brexit започнаха да оказват по-голямо влияние върху хората. Започнахме да виждаме спад в потребителското доверие, данните за индустриалното производство бяха слаби. Имаше и много слаби данни от сектора на търговията на дребно през февруари и март. Ефектите започнаха да се разпространяват извън индустриалния сектор и инвестициите към останалата част от икономиката, към домакинствата. Ще наблюдаваме подобна тенденция докато не премине референдумът.

Какво означава това за паунда? Да заредим графиката на паунда , той се търгува на ниво от 1,45 долара за паунд, като загуби част от инерцията, но беше силен по-рано през деня.

Валутните ни анализаторите обърнаха внимание на паунда в последно време, опитвайки се да оценят каква част от рисковата премия за Brexit вече е отразена във валутния курс. До вчера много малка част беше отразена. Паундът поскъпна с повече, отколкото можем да си представим. В момента има голяма възможност паундът да поевтинее, ако проучванията започнат да показват, че подкрепящите напускане на ЕС започват да се увеличават, или ако поради някаква причина икономическите данни се влошат.

Да включим в разговора и Марк Карни. Очакваме референдума на 23 юни и данните до момента бяха доста силни. Какво може да направи той с лихвите? Ще му се наложи ли да ги вдигне прекалено бързо, ако не се стигне до Brexit?

Ако не се стигне до Brexit, част от загубеното търсене ще се увеличи. Виждаме ефектите от темата Brexit върху икономиката, данните се влошават. Ако изобщо нямаше референдум, вероятно нещата щяха да се развиват много добре и щяхме да говорим за повишение на лихвите веднага. Ръстът в търсенето и възстановяването след референдума ще определят дали Карни ще може да направи нещо през третото тримесечие на годината, или ще чакаме до следващата година.

Говорихме малко за Фед, но не споменахме BoJ, чието решение ще стане ясно утре. Работата на Марк Карни ли е най-трудната? Гуверньорът на BoJ Курода също не се справя безпроблемно.

На никого от тях не му е лесно в този момент. Всички те са замесени в лудите времена на неортодоксална парична политика, която, да си признаем, не работи. Има много ясни аргументи за това. Един от предишните ви гости говори за ефекта от действията на Драги върху инвестициите в Европа. Когато се налага да въвеждате спешни политики, чиято цел е стимулиране на инвестициите, се изпада в патова ситуация. Защо да инвестирам, това е кризисна ситуация? Дайте ми парите и ще ги скрия под матрака си. Нищо от това не работи в момента. Работата на Курода е трудна.

 

Последни новини
Още от Анализи