Най-големият проблем пред изкупуването на корпоративен дълг от ЕЦБ

Неконвенционалната парична политика носи рискове

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Изкупуванията на ДЦК от страна на централните банки в световен мащаб се превърнаха в традиция в настоящата среда на неконвенционална парична политика. През март месец обаче ЕЦБ взе решение да започне изкупувания и на корпоративни облигации, в опит да понижи доходностите им и да направи още по-лесно кредитирането на компаниите.

Главният пазарен стратег на Jefferies Дейвид Зервос обаче вижда един сериозен проблем в тази стратегия, като допуска, че тя дори може да има обратен ефект.

ЕЦБ може да притежава до 70% от дадена емисия корпоративни облигации, деноминирани в евро с инвестиционен рейтинг. Това обаче означава, че в момента, в който кредитния рейтинг на дадена компания падне, то ЕЦБ ще трябва да разпродаде облигациите ѝ, ако преди това ги е изкупила. По този начин вместо да паднат, доходностите по корпоративните облигации ще се вдигнат, а самите облигации ще поевтинеят. Пазарът трудно ще поеме толкова големи обеми облигации щом ЕЦБ започне да продава, каза експертът.

Настроенията на пазара също ще се влияят до още по-голяма степен от действията на ЕЦБ, като в опит да избегнат негативни последици за себе си, инвеститорите могат да се опитат да предугадят действията на ЕЦБ и също да прибегнат до сериозни разпродажби на корпоративни облигации, ако усетят опасност.

 

Последни новини
Още от Анализи