Uber взима бизнеса на компаниите за коли под наем в САЩ

Все повече бизнес клиенти предпочитат услугите на компании за споделени пъувания

Логото на Hertz - най-голямата компания за отдаване на коли под наем. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Логото на Hertz - най-голямата компания за отдаване на коли под наем. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Таксиметровата индустрия не е единствената, която изпитва трудности заради компаниите за споделени пътувания, най-голямата, от които е Uber. Хората, които пътуват по бизнес в Северна Америка, вече използват повече услугите на компании за споделени пътувания, като Uber, отколкото на rent-a-car компании. Това показват данни на Certify – вторият най-голям доставчик на софтуер в сферите на пътуванията и управлението на средства.

През последното тримесечие 43% от транзакциите, свързани с наземен транспорт, преминали през софтуер на Clasify, са се паднали на Uber. Компаниите за отдаване на коли под наем за сметка на това остават с 40%. За първи път компаниите за споделени пътувания като  Uber изпревариха рент-а-кар компаниите в бизнес пътуванията през последното тримесечие на 2015. Оттогава преднината им се увеличава.

Услугите на компаниите за споделени пътувания като  Uber и Lyft струват доста по-малко от средната цена за наемане на кола, като данните показват именно промяна на предпочитанията на бизнес пътуващите в тази насока. Транзакциите за наемане на коли са спаднали с 15 процентни пункта през последните 2 години.

В таксиметровата индустрия спадът е дори по-сериозен като достига 23% за същия период.

„Всичко се свежда до удобството. Възможността да си поръчаш кола и да платиш ефикасно, факторът на удобството е огромен и той променя навиците и поведението на потребителите“, каза Робърт Невьо, президент на Certify.

Акциите на най-голямата рент-а-кар компания в световен мащаб Hertz и на друга голяма компания от сектора Avis са поевтинели с по над 36% от началото на годината.

Отговорът на рент-а-кар компаниите

Рент-а-кар компаниите се опитват да отговорят като разширят набора си от услуги. Enterprise Holdings въведе услуга, която позволява наемането на автомобил да става почасово. В същото време Hertz каза, че през този месец започва инвестиции в Luxe Valet – стартъп от Сан Франциско, който предлага услуги за паркиране при поискване чрез мобилно приложение.

Действията на автомобилните производители

Автомобилните производители, които традиционно използват рент-а-кар компаниите, за да показват своите автомобили на бъдещи клиенти също започват да навлизат в бизнеса със споделени пътувания. През януари General Motors каза, че ще инвестира $500 млн. в Lyft – втората най-голяма компания в сектора в САЩ. Daimler пък купи Mytaxi – конкурент на Uber в Европа – през 2014.

Заплахата за Uber

Освен регулаторните органи, Uber е изправен и пред заплаха от конкурентни компании.

Пресен пример за това е Сингапур, където Uber понижи цените си с около 15% през миналата седмица заради конкуренция от местния стартъп Grab който се явява пряк конкурент. Освен това местните таксиметрови компании също излизат с по-агресивни стратегии.

Последни новини
Още от Анализи