Колко ще издържи SNB преди да се намеси на валутните пазари

Швейцарската централна банка може отново да се намеси срещу франка

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Президентът на Швейцарската централна банка (SNB) Томас Джордан все още има известно свободно пространство преди отново да започне с намесите, ако не иска франкът да поскъпне прекомерно.

Негативните лихви в Швейцария и заплахата от намеси на валутния пазар не успяха да потиснат стойността на франка до ниво близо до 1,20 франка за евро, където беше преди премахването на тавана на валутния курс в началото на миналата година. Все пак обаче франкът остава на ниво от около 1,09 франка за евро.

Проучване на Bloomberg сред икономисти показва, че границата, която трябва да бъде достигната преди да се стигне по понижение на лихвите от страна на Швейцарската централна банка, е 1,03 франка за евро, което е с 6% над текущия валутен курс на франка спрямо еврото. Границата, при която ще започнат намеси по изкупуване на евро с франкове пък може да започнат при валутен курс от 1,05 франка за евро.

Текущото ниво на депозитната лихва в Швейцария е -0,75%, като лихвата остана непроменена през март.

Факторите, които могат да предизвикат поскъпване при франка:

Политическите рискове могат да предизвикат поскъпване на швейцарската валута. Един от основните рискове в тази насока е референдумът за оставане или напускане на Великобритания на ЕС, който ще се проведе на 23 юни. Допълнително разхлабване на политиката от страна на ЕЦБ също може да доведе до поскъпване на франка.

Проучването на Bloomberg показва, че негативните лихви в Швейцария теоретично могат да стигнат ниво от -1,25%.

Друга мярка, която може да бъде приложена от страна на SNB в тази насока, е намаляването на границата за изключенията, които не са обект на негативната депозитна лихва, Понастоящем границата е 20 пъти минималните изискуеми резерви, което по изчисления на Credit Suisse означава, че 73% от депозитите в Швейцарската централна банка не са обект на негативните лихви.

Последни новини
Още от Анализи