Какво тревожи пазарите

Калъм Хендерсън, директор Глобални пазари, Eurasia Group

Трейдъри на NYSE, 18 април 2016.  Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Трейдъри на NYSE, 18 април 2016. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Къде е насочено вниманието на инвеститорите в Азия и премества ли се вниманието към развиващите се пазари? Коментар на Калъм Хендерсън, директор Глобални пазари, Eurasia Group от Сингапур за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 19 април 2016.

 

Да започнем с това, което тревожи повечето пазари - петрол и акции: преговорите в Доха. Имаше толкова големи обещания до последния момент, когато всичко се срина. Какви са последиците?

Имаше голямо объркване в навечерието на срещата в Доха. Първоначално реакцията беше, че липсата на сделка е равна на по-евтин петрол.

Стачките след това в известна степен редуцираха ефекта.

Няма съмнение, че липсата на окончателно споразумение или устойчива сделка на фона на това, което става в Саудитска Арабия и Иран ще има дългосрочен негативен ефект върху петрола, както пишат моите колеги.

Сега се разглеждат последиците за отделните страни, особено тук, в Азия.

 

Смятате ли, че щеше да има сделка, ако петролът се продаваше за 26-27 долара за барел, а не за 42-43?

Наличието или липсата на сделка не зависи от цената. По-скоро от потенциалното споразумение между Саудитска Арабия и Иран, което в момента изглежда малко вероятно.

 

Да говорим за ефекта на провала на сделката в тази част от света. Тази тема се развива на фона на нарастващото напрежение в Южнокитайско море.

Точно така. Там, където се срещат икономиката и геополитиката, там е насочено вниманието ни.

Добрата новина е, че икономиката се стабилизира, Китай се стабилизира, САЩ се справя добре, ЕЦБ и BoJ направиха облекчения.

Лошата новина е както казвате - повишение на геополитическото напрежение в Южнокитайско море, имаме милитаризация в Япония, тревоги в Малайзия.

Имаме все по-висока политическа волатилност, която влияе на мениджърите на фондове, но и позитивни икономически новини.

Ако ги съчетаем, мениджърите на фондове трябва да се съсредоточат върху добавената стойност спрямо местните фундаменти.

 

Казвате, че вниманието се пренасочва от късия бийт към смарт алфа. Какво означава това и как се отиграва?

В началото на годината имахме голям риск в глобалните пазари - активи, валути и т.н. Имахме голям спад на пазарите. Това беше късият риск. Повишението на долара, спадът на фондовия и кредитния пазар.

След това имахме рязък обрат - светът не свърши. Но сега вниманието е насочено повече върху фундаментите, които се отблъскват от дъното, вместо към дългосрочния спрямо краткосрочния риск.

Трябва да се внимава повече на вътрешната динамика, вътрешната политика и икономика на Бразилия, Южна Африка или в Азия - в Индонезия спрямо Малайзия и Сингапур спрямо Тайланд.

Подобряващата се местна картина е критична за печалбите. Това очевидно иска повече време.

 

Доларът е във фокуса на вниманието. Какво ще стане и накъде ще тръгне - нагоре или надолу? И какви ще бъдат последиците от това?

Доларът очевидно следва дългогодишен бичи тренд на базата на макроикономическата динамика и разнообразие.

Май е в преходен период. Той може да приключи с обрат надолу.

Колко време ще отнеме, още не знаем.

Определено преминаваме през процес, в който пазарът оценява затягането на валутната политика.

Много е важно, че въпреки че пазарът очаква затягане на политиката на Фед, доларът не може да продължи ралито, нито дори да стигне до предишните върхове.

Това е показателно за посоката, която ще поеме догодина.

 

Много се говори за стратегията на пренасочване от развитите пазари към развиващите се. Това стана в Латинска Америка, но не е така ясно в тази част на света. Кога ще стане, ако изобщо стане?

Виждаме някаква степен на завръщане към развиващите се пазари. Особено към облигациите на тези пазари.

Високодоходните облигационни пазари като например Индонезия, която се представя много добре тази година.

Мениджърите на фондове обаче са селективни и затова имаме по-малка алфа, вместо дълги или къси позиции. Насочват се към конкретни страни, определени теми като Индонезия и стоят настрана от други.

 

Вие с това ли се занимавате и това ли казвате на клиентите си?

Точно така. Вниманието е насочено към добавената стойност, а не към къси или дълги позиции на долара или акциите. Повече внимание е нужно към конкретни динамики, определени страни, за да се постигне алфа в портфолиото.

 

Последни новини
Още от Анализи