Защо МВФ понижи прогнозата си за Япония

От МВФ очакват Япония да влезе в рецесия през 2017

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Ново предупреждение за влошаването на ситуацията в световната икономика идва от МВФ. Базираната във Вашингтон институция понижи прогнозата си за световния растеж, като според новия прочит, той ще достигне 3,2% през 2016 и 3,5% през 2017. Прогнозата за 2016, която направиха от МВФ през януари, беше, че през 2016 икономическият растеж в световен мащаб ще достигне 3,4%, а през 2017 – 3,6%. Най-силно понижена беше прогнозата за Япония. МВФ прогнозират растеж от 0,5% през 2016 спрямо 1%, колкото прогнозираха през януари. Гиан Мариа Милеси Ферети, заместник директор на отдела за проучванията на МВФ коментира темата пред Bloomberg.

В този доклад говорите за рисковете от продължителен период на забавящ се растеж. Можем ли да твърдим, че светът вече е в състояние на секуларна стагнация?

Мисля, че очевидно имаме период на нисък растеж за развитите икономики, който продължи прекалено дълго. Именно така го и определяме – прекалено бавен, прекалено дълго време. Бих казал обаче, че ако обърнем поглед към развиващия се свят, картината е много по-разнородна. Има страни, които се представят много добре, които растат с темпове от 7% и отгоре. Индия е един пример, но също и Китай все още расте с много бързи темпове. Има обаче и други страни с по-сериозни макроикономически трудности и дълбоки рецесии, като Бразилия и Русия. Картината е много, много разнородна.

Понижихте прогнозата си за очаквания растеж в Япония. Дължи ли се до голяма степен това на прогнозата ви за това къде ще приключи валутата на страната и как тя ще натежи върху растежа?

Има няколко фактора, които доведоха до промяната в прогнозата ни за Япония. Единият е, че растежът в края на 2015 беше много слаб и икономиката се сви през последното тримесечие на 2015. Това предполага, че икономиката навлиза на ниска скорост в 2016, като това ще понижи растежа за годината. Както Вие загатвате, също така йената поскъпна сериозно, с около 12%-13% от последния ни преглед на световните икономически перспективи през октомври. Очевидно това не са добри новини за перспективите пред японския износ. И накрая, външното търсене в по-общ план, с други думи активността в някои от развиващите се икономики, към които Япония изнася, не е толкова силно, колкото се надявахме. Налице е комбинация от вътрешни и международни проблеми.

От друга страна повишихте прогнозата си за Китай. Любопитна съм, защото, да, започнахме да виждаме данните да се стабилизират, както и ефектите от стимулите. Но доколко сте притеснен за дългосрочните структурни проблеми, с които до момента Пекин не успява да се справи наистина?

По-дългосрочните структурни проблеми са в основата на притесненията, които имаме. По отношение на краткосрочните прогнози за растежа, обяснението за ревизирането на прогнозата за Китай в положителна посока, е свързана с очакванията ни, че имайки предвид целите, поставени от националните власти за растеж от между 6,5% и 7%, ще има още политически стимули, които да подкрепят икономическия растеж. Това ще помогне за донякъде по-бърз растеж през тази и през следващата година. Обаче, ако погледнем в средносрочен план...

Кой е най-големият риск за 2016 според Вас? Brexit, кризата с мигрантите или Китай?

Всички изброени.

 

Последни новини
Още от Анализи