Защо инвеститорите не искат да отварят хедж фондове в Япония

Какви са перспективите пред индустрията

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Япония не е привлекателна дестинация за отваряне на хедж фонд. Какви са перспективите пред индустрията в страната и стимулирани ли са хедж фондовете от негативните лихви? Том Редмънд от Bloomberg коментира темата.

Как Япония се превърна в нещо толкова непривлекателно за хедж фонд бизнеса?

Предполагам, че всичко започна с финансовата криза. След нея много фондове затвориха. Оттогава обаче станахме свидетели на възстановяване на хедж фондовете в Хонконг и Сингапур, като през последните 4 години те до голяма степен се удвоиха. В същото време броят на хедж фондовете в Япония остава на практика същият. Причините са, че хората казват, че Япония е много по-малко конкурентна. Корпоративната данъчна ставка е около 2 пъти по-висока. Бюрокрацията е сериозна. Получаването на лиценз за хедж фонд струва 10 пъти повече отколкото на тези пазари. Културата е считана за по-малко приятелски настроена за стартъпи. Всички тези фактори взети заедно превръщат Япония в непривлекателно място за хедж фондовете.

Тогава какви са перспективите пред японската хедж фонд индустрия?

По отношение на търсенето на инвестиции в хедж фондове, фокусирани върху Япония, те наистина няма как да са по-добри. Ставаме свидетели на тенденция, при която големите пенсионни фондове и други мениджъри на активи, които преди са имали големи инвестиции в японски държавни облигации, са по-слабо привлечени от тях заради негативните лихви. Те търсят инвестиции в по-високо доходоносни активи и диверсификация извън облигациите. GPIF -  най-големият пенсионен фонд - вече каза, че ще инвестира 5% в алтернативни инвестиции. Japan Post, която управлява активи на стойност впечатляващите $1,9 трилиона, ще инвестира няколко трилиона йени в хедж фондове и други инвестиции. Перспективите са добри за набирането на пари от страна на хедж фондовете.

 

Последни новини
Още от Анализи