Какво да очакваме от златото през 2016?

Златото е една от най-добре представящите се суровини след три поредни годишни понижения

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

След три поредни годишни понижения в цената в началото на 2016 златото е една от най-добре представящите се суровини. Благородният метал поскъпва с близо 16% от началото на годината и безспорно погледите на мнозина инвеститори са насочени към него особено предвид редицата фактори, които влияят на цената, пише Investor.bg

Ключово събитие, при това не само за цената на златото, беше повишаването на лихвените проценти в САЩ през декември от исторически ниските им нива. Ръстът на цента в долари от началото на годината се дължи най-вече на кризата на капиталовите пазари след решението на Фед, заяви пред Investor.bg Димо Стефанов от Tavex.

Епохата след вдигането на лихвите в САЩ

„След като целият останал свят разхлабва паричната си политика, решението на Фед се оказа самоунищожително, имайки предвид зависимостта на капиталовия пазар на САЩ от лесните пари и състоянието на основните им търговски партньори". Според Стефанов този резултат надали е щял да бъде наличен, ако през 2007 Фед беше оставил пазара да изчисти лошите активи в баланса на финансовата система.

„Може би това, което повечето анализатори не очакваха, е пукането на балона, поради разбирането, че американската икономика е отново на пътя на растежа. След като се видя, че това далеч не е така, дойде ред на ребалансиране на позициите. Тук идва ролята на златото. Причината за скока в цената е кризата в останалите активи“, допълва Стефанов.

Стойне Василев, личен финансов консултант и основател на SmartMoney.bg, посочва пред Investor.bg, че 2015 не е била добра година за инвеститорите в злато, но при колебанията в цената на петрола и спадът на индустриалните метали вложенията в злато остават една добра алтернатива.

„Очакванията ми в рамките на следващите няколко месеца са цената на златото да тръгне надолу и да се върне отново под $1200, като движението ще е в диапазона между $1050 и $1200 през 2016“, казва Василев. Според него повишаването на лихвените проценти в САЩ през декември е положителен сигнал за икономиката, но се отразява негативно върху цената на ценния метал.

Иванка Василева от Gold Center очаква максималната стойност да достигне $1400 за унция, а минималната да варира между $1050-1100.

Без да се ангажира с конкретни прогнози за цената, Димо Стефанов от Tavex посочва, че проблемът с т.нар. лесни пари все още е налице, въпреки че Фед успокои пазарите и понижи очакванията си за затягането на паричната политика от 4 на 2 повишения тази година.

„Пазарите са пристрастени към лесните пари и без тях цените на финансовите активи неизбежно ще претърпят корекция. Вероятно ще има еднo успокоение на цената за кратък период в очакване на следващия ход на централната банка. За съжаление или не, тя е в патова ситуация. Oт една страна заявка за увеличение на лихвите би стартирала нов спад, защото просто няма индикации за реален растеж не само в САЩ, а и в световен план. От друга страна, ако лихвите не бъдат завишени, Фед ще започне да губи авторитет, което ще подскаже на пазарите, че ситуацията е извън контрол, което пък да предизвика спад. Тоест, в дългосрочен план смятам, че златото ще се представя по-добре от останалите активи, особено тези на капиталовия пазар“, казва Стефанов.

Инвестиция убежище

Широк е консенсусът, че в качеството си на актив убежище златото поскъпва при геополитически кризи и че конфликтите в Близкия изток ще определят динамиката на цената при благородния метал през 2016 .

„Изтеглянето на голяма част от руските военни сили от Сирия е ясен сигнал за започването на преговори между Русия и САЩ (и техните партньори) за съдбата на тази страна. Очакванията са Сирия да се раздели на две зони на влияние – руска и западна. Това ще доведе и до спиране или поне до ограничаване на потока от мигранти към Европа. Това успокоение ще се отрази негативно върху цените на златото“, прогнозира Стойне Василев.

„Интересно е да се наблюдава поведението на държави като Китай, Индия, Турция, Русия на пазара на златото“, подчертава Иванка Василева от Gold Center.

Увеличените геополитически напрежения и желанието за диверсификация на резервните активи през 2015 доведоха до ръст на нетните покупки на злато от страна на централните банки до 483 тона, което е второто най-високо годишно ниво от края на златния стандарт, посочи през миналата седмица FT в свой анализ.

Стойне Василев обаче не очаква страни като Русия и Китай да попълват златните си резерви със същите темпове, както досега. „Всички тези фактори – геополитическите развития, силният долар, заедно с отрицателните лихви и ниската инфлация няма да позволят цената на златото да се повишава“, прогнозира той.

Има и фактори, които обуславят постоянното търсене на злато, посочва Иванка Василева. „Златото е ограничен природен ресурс, с множество физически предимства като например много висока плътност и изключителна ковкост. Има добра приложимост в множество сектори и е основен материал в бижутерската промишленост. Инвестиционното злато е интересен финансов инструмент с дългосрочен характер“, обяснява тя.

Ролята на петрола

На въпрос каква е взаимовръзката между нестабилния петролен пазар и цената на златото Димо Стефанов посочва, че нестабилността на активите въобще се дължи на политиката на лесни пари, която ребалансира относителните цени в икономиката.

„Когато стане ясно, че реалната икономика не подкрепя политиката на централните банки, има ново пренареждане на цените. В този ред на мисли цените на петрола и златото са свързани, но те показват две страни на една и съща монета“, казва той.

Стойне Василев посочва, че в исторически план цената на златото „следва“ тази на петрола и в последните години тази зависимост важи с пълна сила. Един от основните фактори за рязкото свиване в цената на петрола е отказът на страните производителки да намалят добива. „От друга страна, развитието на технологиите позволи намаляването в разхода на гориво, а и нестабилността на международните пазари води до изоставащо търсене спрямо предлагането на „черното злато“. Това води до спада в неговата цена, а това от своя страна влияе и върху цената на златото“, казва Василев.

Според Иванка Василева нестабилността на петролния пазар дава позитивно отражение и повишение на интереса към инвестиции в злато. „Закупуването на благородния метал с цел съхраняване на средства е подходящо при дългосрочни намерения и е свързано с притежание на физическа наличност. Покачването на цената на златото в последните месеци привлича повече инвеститори, които търсят сигурност за доходите си“, пояснява тя.

„В световен мащаб около 50% от пазара на злато се падат на производството на бижута, около 17% на индивидуални инвеститори, 19% на централните банки и около 10% на технологичните компании, които използват злато в производството си“, посочва Стойне Василев. Засиленото търсене от страна на централните банки през последните години обаче е за сметка на индивидуалните инвеститори, които се ориентират по-скоро към продажби.

Намалява и делът на златото в производството, докато търсенето на модната индустрия е относително постоянно“, отбелязва Василев.

На същото мнение е и Димо Стефанов от Tavex. Той допълва, че истинските двигатели на физическия пазарса институционалните инвеститори и индивидуалните инвеститори.

Златните сертификати

Стефанов посочва още, че цената на златото, която обикновено се коментира, е цена на златни сертификати, които на практика не са на 100% покрити със злато. „Ръстът в търсенето на физическо злато поставя тази система на златно банкиране с частичен резерв под допълнителен риск, който може в един момент да се реализира и създаде предпоставка за по-голям ръст на цената на физическото злато. На практика през последните години търсенето на физическо злато не е спирало. Колкото по- силно е търсенето на физическия пазар, толкова по-голям е натискът върху хартиения и цената няма как да не расте, защото банките са принудени да свият издаването на непокрити златни сертификати“, обяснява той.

Пъзел от благородни метали

Що се отнася до взаимовръзката между пазара на злато, от една страна, и на други ценни метали като сребро и платина например, ключов момент според експертите е, че те се използват и в индустрията. 

„Ръстът в цените на златото от началото на 2016 повлия и върху котировките на платината, които достигнаха 26-годишен максимум. Търсенето на метала се дължи особено на бурното развитие на екологичните дизелови двигатели в Европа, в които платината се използва като катализатор“, казва Стойне Василев.

Той посочва индикатор с над 4000-годишна история, а именно съотношението между цената на златото и среброто. В исторически план той се е движил между 10:1 и 100:1, като интересен факт е, че в периоди на криза и нестабилност съотношението е било винаги над 75:1. Към момента това съотношение е над 81:1.

Според Димо Стефанов заради индустриалната употреба на метали като среброто и платината инвестицията е малко по-сложна и малко по-рискова. „При среброто, например, индустриалната употреба е над 60%, а инвестиционната - около 20%. При евентуален срив на пазарите кое ще надделее? Трудно е предвидимо. Но решението в какво да инвестираме е свързано с рисковия ни профил, така че ако сте склонни да помете по-голям риск, и наградата в края може да бъде по-голяма“, посочва той. 

„Цената на златото винаги дава отражение и при среброто и платината“, смята Иванка Василева. Тя отбелязва, че платината е „стратегическа стока“ и интерес към нея основно проявяват на държавно ниво от САЩ и Русия например. Среброто пък е достъпно ценово за по-голям брой клиенти. „Позитивът при среброто е, че поради своята ниска цена може да поеме по-висока стъпка на процентно повишение“, казва Василева.

 
 
Последни новини
Още от Анализи