Фед изпраща противоречиви сигнали

Колко важен ще е протоколът от последната среща

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Крис Уотлинг, главен изпълнителен директор на Longview Economics, коментира сигналите изпращани от Фед, часове преди протоколът от последното заседание на институцията да бъде публикуван. Това ще се случи в 21:00 ч. българско време.

Миналата седмица Фед се отчете с тон, насочващ към по-разхлабена политика и сякаш това се усеща и през тази седмица. Очаквате ли протоколът да подсили тези настроения и послания, или ще предложи обратното?

Ситуацията е сложна. Имахме среща на Фед с тон за разхлабена парична политика, след това централни банкери говориха с тон, предполагащ по-затегната политика, а по-рано тази седмица друг президент на клон на Фед говори в обратна насока. Посланията са смесени, изобщо не е ясно какъв ще е консенсусът в Комисията на Фед. Протоколът ще е много важен в това да помогне за изясняване на ситуацията за пазарите.

Да се върнем на темата за банките. Да оставим Европа на страна и да погледнем от страната на САЩ. Кривата на доходностите е плоска, няма много движения по отношение на лихвите, от Фед ни казаха, че ще има две повишения на лихвите през тази година. Забавянето в изправянето на кривата на доходностите в САЩ означава забавяне и във връщането на печалбите за банките.

Да, това е нещо лошо и за банките в САЩ. 4 повишения на лихвите щяха да помогнат за рентабилността им, или поне изглежда сякаш биха помогнали. Мисля, че всъщност това щеше да направи кривата на доходността още по-малко стръмна, което щеше да е негатив. Истината е, че имаме възстановяване на евтините пари. Ако отнемем това, ще направим по-плоска кривата на дохдностите, защото именно това движеше световният растеж – евтините американски пари, количествените облекчения до 2014 и т.н. Да, без значение дали ще има едно или две повишения на лихвите, това ще е негатив.

Едно от нещата, за които можем да получим повече информация от протокола, са възгледите по отношение на инфлацията. Джанет Йелън изглежда ясна, че не е убедена, че инфлацията ще се възстанови устойчиво в САЩ. Колко важно е това за Вас. Предполагам, че не смятате, че възстановяването на инфлацията е устойчиво.

Не мисля, че има сериозна структурна инфлация, а по-скоро малка циклична инфлация. Интересното е, че ако наистина инфлацията в САЩ се възстанови, това ще сложи край на играта. Защото това напълно ще върже ръцете на Фед. Мисля, че светът има нужда от по-евтини пари. Ако налице е инфлация, няма да ги получим.

 

Последни новини
Още от Анализи