Свърши ли спадът на цената на петрола

Джонатан Барат, гл. инвестиционен директор Ayers Alliance Securities

Танкерът Monte Toledo с ирански петрол за Испания пред Гибралтар на 6 март 2016. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Танкерът Monte Toledo с ирански петрол за Испания пред Гибралтар на 6 март 2016. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Джонатан Барат, гл. инвестиционен директор Ayers Alliance Securities коментира пазара на петрол и долара в интервю за Ришаат Саламат и Енджи Лау в студиото на Bloomberg в Хонконг на 4 април 2016.


ОПЕК не бяха съгласни да замразят производството на петрол, когато се появиха иранците. Иранците решиха да не го правят. Тогава защо се смутиха толкова много пазарите?

Не знам. Смятам, че накрая пазарите ще решат, че ако Иран произвежда за 5 долара за барел, в няма нищо нередно - толкова отдавна бе изключен. Аз очаквам да бъде дадено известно време, за да може ОПЕК да реагира относно Иран и страните с финансови затруднения.
На 17 април ще видим какво ще стане. Предполагам, че все още има възможност за замразяване.

 

Очаквате ли цена на петрола 35-50 долара за барел?

Точно така. Като гледам какво стана в Доха, ако цената тръгне надолу, под 35 долара за барел, ще бъдат изговорени още много тежки думи.
Саудитският ОПЕК обаче не може да постигне над 50 долара за барел, заради това, което стана с американския шистов петрол.
Петролният пазар е ограничен до дъно от 35 долара. Не искаме да видим цена и над 50 долара, защото ще се появи още предлагане от САЩ. Това е за петрола засега.

Да видим останалите елементи на пазара на суровини. Желязната руда.
Казвате, че пазарът става пазар на продавача. Виждате промяна в следващите няколко седмици. Това е доста смело при това, което виждаме сега с желязната руда.

Някои от цифрите, особено от САЩ и Китай са много стимулиращи. Да не забравяме, че Китай няма да спре стимулите. Освен това те се опитват да намалят капацитета в стоманодобивния сектор.
Като видим съчетанието на двете, плюс мечата прогноза за американския долар, можем да решим, че желязната руда, дори и при това предлагане на пазара, ще има ръст. И дори тренд.
Като имаме предвид възстановяването, САЩ и Китай, ще видим цените как започват да гравитират към върха. Ще имаме по-скоро пазар на продавачите.
 

 

Последни новини
Още от Анализи