Стабилизират ли се развиващите се пазари

Енцо Фон Пфейл, инвестиционен стратег, Private Capital

Трафикът в Джакарта, Индонезия, 20 март 2016. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg Трафикът в Джакарта, Индонезия, 20 март 2016. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg

Коментар за промяната в тренда на развиващите се пазари на Енцо Фон Пфейл, инвестиционен стратег, Private Capital за Bloomberg. 4 април 2016.

 

Какво се променя на развиващите се пазари?

Нещата започват да се стабилизират, че бурята, предизвикана от банките с цел увеличение на печалбите им чрез по-високи обороти в портфолиото им сега е свършила. Нещата започват да се стабилизират.

Не означава, че тръгва нагоре обаче.

Глобалното икономически време не се променя особено.

Все още ще има излишък от предлагане на пари, което прави развиващите се пазари интересни.

 

Да, както казвате, развиващите се пазари преживяват обрат. Но доколко хората следят Китай, а не Фед тази година?

Би трябвало да следват Фед, защото федералната комисия по пазарите би трябвало да се казва основната комисия на отворения пазар. Те просто избират статистиката, за да видят с какво ще си имат работа, вместо да се придържат към пазара на труда.

Така че смятам, че излишъкът в предлагането на пари ще продължи, доколкото Фед няма намерение да затегне политиката си в близките месеци.

 

Марк Мобиус каза миналата седмица, а той обича развиващите се пазари, че много инвеститори ги подценяват.

Оценки. Точно така. Смятам, че ще продължи да носи пари на финансовите пазари, защото имаме негативни лихви в Япония, негативни лихви в Европа, нулева в Швейцария. Къде другаде да си вложат парите?

 

Какво ще кажете за класовете активи?

Златото се справя много добре и ще продължи. Една от най-важните новини в последната година е как китайците ще правят база в Джибути. Това е много важна геополитическа новина, която трябва да бъде подчертавана. Това означава, че ще има военно присъствие, което ще повиши акциите в отбранителната индустрия и златото.

 

Имаме перли по цялото крайбрежие на Индийския океан. Нали? Сега и в Червено море.

Зависи какво наричате перли.

 

При развиващите се пазари фундаментите не са се променили. Суровините все още са надолу, Фед все още предстои да вдигне лихвите. Какво се променя, което ще запази обръщащия се тренд?

Фактът, че Китай - аз не съм защитник на Китай, но фактът, че Китай не е пада както преди. Процесът на забавяне започна да се забавя. Спадът е по-бавен, отколкото беше.

PMI показва - въпреки че няма да се обвързваме само с една статистика - че нещата не са толкова ужасни, освен че Китай е изпълнен с рецесия.

Мой приятел, високопоставен човек в Ханджоу казва, че нещата вървят много добре. Вижте имотния пазар в Шенджен - от другата страна на границата - много добре.

СЗ част на Китай обаче - забравете.

 

Това е проблем, нали? Защото е много специфично. Проблемът е как да се реши цялостния имотен пазар, когато различията са толкова големи в Азия.

Един начин да се реши въпросът е да се гледат тенденцията. Провежда се голяма урбанизация, ще има още, особено в частния сектор и Ханджоу е нашият залог, защото тук са голямата индустрия, технологиите и големите милиардери.

 

Да, но имат различни закони в различните градове. Това важи и за пазара на имоти. Казвате обаче, че Шенджен е много добре. 50-60% годишно -- това е твърде добре.

Твърде е хубаво, за да е вярно. Показва и че има търсене.

Но съм съгласен с вас, че не знам нищо за наемните ограничения или условията на банките.        

Знам, че ние в Хонконг сме в точно обратната посока.

Гледайте цялото интервю във видеото.

Последни новини
Още от Анализи