Рискът от Brexit тежи на британската икономика

Йън Стюърд, гл. икономист, Deloitte

Британското знаме на фона на парламента в Лондон. 15 февруари 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Британското знаме на фона на парламента в Лондон. 15 февруари 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Големите британски компании отлагат сделки и решения за наемане на персонал преди референдума за членството на страната в ЕС, показва проучване, публикувано в понеделник, 4 април 2016, показващо, че признаците на усилване на несигурността тежат върху икономиката.

Главните финансисти на компаниите все повече са за оставането в ЕС, показва проучването на одиторската фирма Deloitte.

Според него 75% от главните финансови директори на компаниите от FTSE350 и други големи частни корпорации подкрепят запазването на членството на Великобритания е ЕС в първите три месеца от годината. Това е ръст от 62% от подкрепящите членството през четвъртото тримесечие на 2015.

Проучването показва също и че 83% от финансовите директори са решили, че нивото на несигурност, пред която е изправена компанията им е над нормата, висока или много висока. Това е ръст от 64% в края на 2015 и най-високо за три години.

"Референдумът вече се отразява на забавянето", каза Дейвид Спрул, гл. изп. директор на Deloitte. "Виждаме забавяне в областта на сливанията и придобиванията, защото бизнесът спира или забавя плановете си за момента".

Коментар за Bloomberg на главния икономист на Deloitte, Йън Стюърд.

 

Според проучването 75%, или все по-голяма подкрепа има сред запитаните за оставането на Великобритания в ЕС. Кажете ни с какви компании говорихте? Това има значение.

Различни компании са - от FTSE350 и подобни на тях частни компании. Ние се интересуваме от публичните и частните дружества.

Това е върхът на британския корпоративен сектор, големи международни компании.

Средно над половината от приходите им идват извън Великобритания. 75% искат да останем в ЕС в сравнение с 62% преди.

Смятам, че много често виждаме тенденция сред корпорациите да изчакват, докато не стане твърде късно.

Въпреки че от обявяването на датата на референдума имаше рязък скок в интереса на редица наши клиенти по този въпрос.

Много от тях вярват абсолютно на проучванията, които обаче се изравниха и показват, че има колебания.

 

Коя е най-голямата им тревога за излизането от ЕС?

Несигурността.

Например разнообразието на нюанси на Brexit - от възможностите, които Борис Джонсън ни показва - референдум и после още един за Световната търговска организация.

Говори се за период от 2г., в който ще има голяма несигурност за естеството на отношенията между Великобритания и света.

 

Дари и тези компании да не въвеждат планове за справяне с бедствия, апетитът към риска намаля и това се вижда в наемането на нови служители. И в други области. Казвате, че апетитът към риск е на 3-годишно дъно.

Така е. Сигурно това е най-важната цифра в проучването.

Често сме преминавали през върхове и спадове. Виждаме големите външни трусове - например гръцката криза, Lehman, които се отразиха много силно върху апетита към риск.

Възстановяването на британската икономика бе предшествано от възстановяване на апетита към риск.

Сега виждаме как той намалява, стигна наполовина нивата отпреди година.

 

Последни новини
Още от Анализи