Има ли доларът сили да поскъпне още

Коментар на Джеймс Беван, главен инвестиционен директор в CCLA Investment Management

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Има ли накъде да поскъпва доларът? Джеймс Беван, главен инвестиционен директор в CCLA Investment Management коментира темата пред Bloomberg.

Да предугадиш посоката на долара е изключително важно, нали? Ако приемем, че долара възобнови възходящото си движение и въпреки, че миналото тримесечие не беше толкова добро, ако доларът започне да се покачва отново, как това ще промени изгледите за инвеститорите?

Ако той започне да се покачва, бих казал, че  това ще значи лоши новини за повечето пазари, все пак това ще попречи на развиващите се икономики да се справят добре имайки предвид фиксираната валута и трудностите от лихвения процент. Аз обаче не споделям вашето мнение, че доларът ще започне да поскъпва. Според мен тенденцията му ще бъде настрани и надолу. Казвам това като изключвам паунда, в случай на Brexit ще видим нива около 1,25-1.30 и е ясно, че никой в момента не иска да купува лири. Но доларът е сравнително беззъб.

Защо смятате така? В някакъв момент Фед ще започне да вдига лихвите, а Японската централна банка, за която ще говорим и малко по-късно продължава да понижава лихвите, което не работи особено добре. Миналия петък, ЕЦБ започна да купува още повече, така че имаме количествени облекчения и отрицателни лихви в две от най-големите централни банки. Защо да не поскъпне доларът?

Защото прекалено много хора имат и са инвестирали в долари и още много искат по-добре диверсифицирани портфейли. Ако попитаме какво се случва в Китай, знаем, че те изнасят капитал на стойност 1,2 трлн. Долара, за да изградят по-добре диверсифицирани портфейли. Намирам презумпцията, че някои от тези пари, които се насочиха към долара в световен мащаб, ще бъдат преразпределени в по-голям набор от валути, за непреодолима. Връщайки се на Вашата графика, причината за това е, че всеки път, когато една валута поскъпне, се стига то точка, в която следва реорганизация на политическите цели и мисля, че сме много близо до този момент сега.

Искам да насоча разговора повече към Азия. Приключи ли поскъпването на азиатските валути. Goldman излезе с подобен анализ, казвайки, че краят на март в бил връхната точка. Вие считате ли, че това е така и че поскъпването, поне що се отнася до азиатските валути, е приключило?

Ще подходя малко дискриминационно по отношение на това какво се включва в кошницата на азиатските валути. Със сигурност мога да кажа, че поскъпването на йената до голяма степен е зад гърба ни. Един от големите въпроси за втората половина на годината е дали в Китай ще поискат значителна девалвация спрямо йената. Китай ще мисли логически и разумно за това как да създаде по-добра икономическа история през втората половина на годината. Страната пострада сериозно от слабата йена и мисля, че значителна девалвация на юана спрямо йената е напълно възможно. Може би ни чакат нови 10 години на на практика нулев растеж в Япония след две изгубени десетилетия.

 

Последни новини
Още от Анализи