Спират ли демографските промени ръста на заплатите в САЩ

Кула Самра, управляващ директор Charles Schwab Великобритания

Кандидати за работа в Six Flags Entertainment Corp., Джаксън, Ню Джърси, 17/3/2016. Photographer: John Taggart/Bloomberg Кандидати за работа в Six Flags Entertainment Corp., Джаксън, Ню Джърси, 17/3/2016. Photographer: John Taggart/Bloomberg

Как промените в демографската картина в САЩ се отразяват на ръста на заплатите? Коментар на Кула Самра, управляващ директор Charles Schwab Великобритания в интервю за Анна Едуардс, Bloomberg на 1 април 2016 преди излизане на седмичните данни за американската заетост.

 

Какво мислите като гледате тези данни? Вижте индекса на услугите, който е особено интересен, заради информацията, която ни дава за наемането на нови служители в сектора, който заема голям дял от икономиката на САЩ. Линията, сочеща надолу е заетостта в непроизводствения сектор, част от индекса на услугите ISM. Това говори ли ни, че трябва да очакваме слабост в данните?

Отдавна бихме могли да очакваме някакво осредняване в постоянния ръст на работните места. Но като цяло картината продължава да показва стабилен ръст.

Имаме явни доказателства за затягане на трудовия пазар. Например националната федерация на независимите компании казва, че виждат затягане в някои сектори като строителството.

И същевременно ръстът на заплатите е сериозен. Това е важно. Както и съотношението на участие. Докладът през февруари показа 62,9 като ниво на участие. Това означава, че в последните пет месеца още 2 млн. души са се включили в трудовия пазар.

Имаме още 2% ръст, това са още 5 млн. души. Или потенциално 7 млн. нови потребители.

 

Значи, още не е свършило. Не само броят на хората, които се сменят работата си варира от месец за месец, но и хората, които биха могли да работят.

Точно така. Те могат да се включат, защото са насърчавани от подобряващите се условия. Затова смятам, че виждаме сравнителната устойчивост на американската икономика и затова ръстът на работните места се увеличава.

 

Какво ще кажете за състоянието със заплатите в момента? Говорихме с Боб Паркър, главен съветник в Credit Suisse за новия тренд при заплатите да растат, но все още остават под историческите средни нива и точно това се очаква в САЩ.

Не всичко е черно и бяло. Има смяна в демографията в САЩ в момента. Бейбибумърите започнаха да се пенсионират, а те са в предната част на ръста на заплатите.

По-млади хора влизат на пазара на труда, което понижава ръста на заплатите.

Но има изолирани случаи на затягане, които се образуват - било в строителството или в дребния бизнес.

Това накрая ще доведе до ръст на заплатите.

 

И към по-устойчива инфлация, защото виждаме след различни мерки как се повишава, но Джанет Йелън и други казват, че не са убедени да е устойчиво движение. Особено при инфлацията.

Да, особено в тази седмица Джанет Йелън отдели доста време в Ню Йорк, където говори за устойчивостта на ръста на инфлацията.

Вижте, имаме CPI над 2%, имаме PCЕ над 1,7%.

Съгласен съм, че искаме да продължи.

Дали ще стане над 2%? Не знам.

Но се движим в правилната посока и определено това означава, че вторият мандат ще донесе промяна.

 

Какво мислите в глобален Фед?

Разочарован бях. Като анализатор на Фед винаги съм мислел, че са насочени към картината в САЩ. Във вторник Джанет Йелън използва думата "глобален" 11 пъти, "несигурен" - 10 пъти и това е малко дразнещо.

Картината в САЩ продължава да се подобрява. Не знам доколко Фед иска да бъде глобалната централна банка, а не само американската.

 

Но сигурно трябва да са нащрек за глобалната ситуация, защото може да се появят влияния дори за икономика като американската.

Да, има тревога да външен ефект, но никога не сме имали последици от външни събития. Никога не сме имали рецесия в САЩ заради събития в чужбина.

Дори азиатската финансова криза не потопи икономиката ни.

Но разбирам тревогата за последиците от Китай и други развиващи се пазари. Но доколкото Джанет Йелън говори в момента, смятам, че отчасти тя пое контрола на политиката и комуникацията на Фед, след миналата седмица, когато Булард бе доста агресивен.

Тя възприе отново по-мека позиция.

 

Да. Тя смени тона след ястребите. Вижте какво показват данните на Bloomberg: има 44,7% шанс за вдигане на лихвите до края на годината и 0% шанс това да стане през април.

Очаквайте видео.

 

Последни новини
Още от Анализи