Какво четем между редовете на проучването Tankan

Масааки Кано, гл. икономист за Япония на JPMorgan

Стоманолеярна на Tomiwa Chuzo Co. в Кавагучи, префектура Сайтама, Япония. 29/3/2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Стоманолеярна на Tomiwa Chuzo Co. в Кавагучи, префектура Сайтама, Япония. 29/3/2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Индексът на доверието на големите производители в Япония се понижи с 6 пункта за март, показва проучването Tankan на Bank of Japan /BoJ/, публикуван в петък, 1 април 2016 - показателно за тревогата на предприемачите пред апатията в икономиката.

Коментар от Токио на Масааки Кано, гл. икономист за Япония на JPMorgan за Ришаат Саламат от Bloomberg Хонконг.

 

Данните отново отразяват липсата на ентусиазъм в японската икономика. Кога ще се оправят нещата?

Правителството се очаква да обяви скоро фискален пакет. Дори и в областта на вътрешното търсене проблемът не е в липсата на корпоративна печалба или доходи на домакинствата, а в доверието.

Ако японското доверие на индустрията и домакинствата се подобри, икономиката ще бъде добре. Въпросът е какво ще стане с доверието.

 

Как се променя доверието тогава?

Йената е един от факторите, който се отразява на доверието. Високата йената има лош ефект. Очакваме правителството да промени политиката от валутна към фискална. То вече обяви, че ще има повече  фискални стимули.

 

Но това не е ли заобикаляне на проблема? Може би трябва да се направи повече за структурна промяна на Япония? Дори промяна в двигателя на растежа на икономиката?

Така е. Съгласен съм. Правителството би трябвало да прави повече реформи и дерегулации.

Има известен напредък в дискусиите по бюджета. Очакваме парламентът да започне да обсъжда договора за Транс-тихоокеанско партньорство /TPP/ и други реформи, особено в областта на трудовия пазар. Има нужда от това, но е нужно време.

Необходими са повече стимули от фискална страна.

 

Колко още стимули могат да се добавят?

Ситуацията не е толкова зле, както някои медии твърдят. От днес имаме дерегулации в търговията с електроенергия. Очакваме и някои реформи в земеделието. Правителството е готово да предложи някои промени в трудовото законодателство и други.

Виждаме скромен напредък.

Темповете на реформите обаче не са достатъчно силни. Затова сме тук.

 

Мнозина искат доста радикални промени в Япония, но едва ли ще ги получим в изборна година. Поне до избора на горната камара на парламента.

Очакваме повече реформи да се обявят след изборите. Сегашната сесия на парламента приключва на 1 юни. Само два месеца остават.

Предстои да започнат новите дебати - вероятно през август.

 

Какво мислите за йената в момента? Те поскъпна след като леко се понижи. Къде ще бъдем след 6м.?

JPMorgan очаква силна йена. Поскъпването ще продължи до края на годината до 103.

Четете още: Какви са перспективите за азиатските икономики?

Вижте интервюто във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Анализи