Проблемите пред Марио Драги

Еврозоната остава в дефлация втори пореден месец, като през март понижението на цените достига -0,1%

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Стивън Айсък коментира пред Bloomberg проблемите, пред които е изправен гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги в контекста на това, че еврозоната остава в дефлация втори пореден месец.  

Виждаме доста слаба инфлация, без значение дали гледам базисната инфлация, която се задържа на ниво от между 1% и 1,5%, докато общата инфлация е негативна.

Драги има два нови проблема. Единият са вторичните ефекти от терористичния акт в Париж в края на миналата година и терористичните актове, на които станахме свидетели в Брюксел. Те понижиха бизнес активността особено във френската икономика. Можем да видим това в днешните данни. Вторият проблем е вторичният ефект от слабия долар и съответно поскъпването на еврото, което никой не очакваше. Фед обаче бяха принудени да си върнат думите от декември назад. И не само че го направиха ами и изтриха от прогнозите си две повишения от ясната им програма за 4 повишения на лихвите през 2016. Сега=, в края на първото тримесечие сме в много по-различна ситуация. Джанет Йълън също сериозно допринесе за това. Според мен надеждността на Фед е заложена тук.

Очакванията на пазарите за повишения на лихвите през април вече са 0%, а четирите заложени повишения на лихвите бързо намаляха до две. Да се върнем на първото нещо, което казахте. Смятате ли, че повишеното ниво на терористична заплаха в Европа има ефект върху представянето на икономиката, която вече изпитваше трудности да се възстанови?

Връщайки се към ноември, веднага след атаките в Париж пазарите поскъпнаха, защото имаше разбиране, че ЕЦБ ще се намеси. Това беше моментът, който щеше да тласне Ецб към действия. ЕЦБ го направи тогава и отново през първото тримесечие. Но също така е пределно ясно, че инструментите на Ецб свършват. Сега са изправени пред негативните ефекти върху бизнеса и ефектът е много ясен върху туризма, авиацията и доверието на хората, съответно нивото на харченето им. Всичко тези фактори представляват проблем.

 

Последни новини
Още от Анализи