Исландия, където лошите банкери са в затвора

Едуард Робинсън, Bloomberg News и Едмунд Синг, гл. стратег деривати на BNP

Исландия. 29 януари 2006. Photographer: Graham Barclay/Bloomberg News Исландия. 29 януари 2006. Photographer: Graham Barclay/Bloomberg News

Затворът Квабригия в Западна Исландия няма нужда от високи стени, бодлива тел или вишки, за да пази осъдените да не избягат.

Самотно извисяваща се над ветровити морски бряг, бившата ферма, сега затвор се пази от бурните води на Северния Атлантик от една страна и покрити с лава заснежени скали от другата. Тук излежават наказанието си единствените банкови директори в света, осъдени във връзка с финансовата криза през 2008.

Репортажът на Bloomberg Markets разказва историята им в новия си брой. Авторът на материала, Едуард Робинсън, Bloomberg News разказва за Анна Едуардс защо Исландия успя да осъди финансистите. Коментар от студиото и на Едмунд Синг, гл. стратег деривати на BNP.

 

 

Защо Исландия се откроява като единствената страна, пратила висши банкери в затвора заради това, което стана във финансовата криза или преди нея?

Едуард Робинсън, Bloomberg News: Исландия е по-малка страна и кризата през есента на 2008 засегна хората там много лично. Всяко домакинство усети 20% спад в покупателната си способност за една нощ.

Имаше огромен политически натиск. Протестираха пред парламента, хвърляха яйца и камъни по сградата.

Имаше желание и необходимост да се реши не само въпроса с икономическото възстановяване и рекапитализацията на новите банки, но и да се въздаде справедлиност за направените грешки.

 

В резултат някои банкери влязоха в затвора. Вие написахте много подробна статия за условията, в които някои от тях живеят. Това са директори на банки, познати на всеки.

Да, това бяха главните изпълнителни директори и председатели на трите най-големи банки в Исландия. Освен и най-големите инвеститори, т.нар. "инвеститори-викинги" в страната, хора, купували както дълг така и акции също бяха съдени, осъдени и пратени в затвора.

Тук говорим за финансовия елит на страна, който бе изправен пред съда в наказателни дела.

А не граждански дела срещу банки, какъвто бе подходът в САЩ.

 

Не сме ли оставили злото от кризата зад нас или тежестта на регулациите виси над сектора? Какво ви кара да стоите извън него в момента?

Едмунд Синг, гл. стратег деривати на BNP: Комбинацията от регулации и липса на печалба. Самата основа на бизнес модела на банките е под изключителен натиск заради действията на Европейската централна банка и регулаторите.

Докато едно от двете не се промени, а ЕЦБ няма да се промени, значи остават регулаторите - или докато икономиката не получи голям тласък, какъвто не виждам, трудно е да се види как ще се оправят банките.

Аз самият работа и банка и би трябвало да внимавам.

Но е трудно да видим как ще излязат от цялата ситуация в краткосрочен план.

В дългосрочен могат да го направят.

Но например във Великобритания банките трябва да вземат пари от хората за дефицита по текуща сметка. Натам вървим.

 

Значи, различен бизнес модел. Едуард, вие рисувате в статията си много ярка картина на живота на осъдените банкери в затвора. Някои от тях преподават на съкилийниците си. На какво ги учат?

Математика и икономика.

Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи