Китай гони държавните предприятия от Пекин

Защо пекинските власти показаха пътя навън на големите държавни компании

Булевард в Пекин. Снимка: Bloomberg.com Булевард в Пекин. Снимка: Bloomberg.com

Пекинските власти са помолили централите на големи държавни предприятия да напуснат столицата на Китай, освен ако дейността им не се развива непосредствено в столицата. Повече в разговора на Ришаад Саламат с Кен Уилс от Bloomberg News.

Властите в столицата действително искат от тези компании да напуснат. Според тях, не си струва те да са там.

 

Кен Уилс – Bloomberg News:

Интересно е, защото някои от най-големите и най-мощни държавни предприятия внезапно са помолени да напуснат, ако основната им дейност не се развива в столицата. А за повечето това е така. А централите на някои от тях са били там от десетилетия. В момента, на тях им се казва, че трябва да намерят ново седалище. Зад всичко това стоят опитите да се отърват от пренаселеността, от задръстванията, замърсяването – с което Пекин е станал печално известен.

 

Именно. Въпросът е защо да оставаш в столицата, ако нямаш никакъв бизнес там? Предполагам, това е аргументът им. Но тогава къде ще отидат те?

 

Кен Уилс:

Това, което разбрахме е, че голям брой градове са започнали надпревара, за да разберат дали могат да примамят част от тези компании.

Шенжен, Тяндзян, Ухан – някои от тези градове вече са изпратили делегация до столицата, до някои от най-големите компании, за да се опитат да ги привлекат със сделки за земя и...

 

...финансови стимули в общи линии...

 

Кен Уилс:

Да, точно така.

 

Защо местоположението на централите на държавните предприятия толкова важно?

 

Кен Уилс:

Разбира се, Пекин е центъра на властта в Китай и всички министерства, които регулират компаниите са там. Затова, компаниите искат да имат директори, които да се срещат редовно с вземащите решения, които задават правилата и нормативната база, които определят как те печелят. Те приличат на лобистите във Вашингтон.

 

Разбирам. Те ще запазят лобистите в Пекин...

 

Последни новини
Още от Анализи