САЩ и Европа са силни пазари за часовникарите от Швейцария

Оливие Одемарс, вицепредседател на Audemars Piguet

Часовник 1993 Royal Oak Offshore на Audemars Piguet по време на SIHH в Женева, 20/1/2014. Photographer: Gianluca Colla/Bloomberg Часовник 1993 Royal Oak Offshore на Audemars Piguet по време на SIHH в Женева, 20/1/2014. Photographer: Gianluca Colla/Bloomberg

Оливие Одемарс, вицепредседател на Audemars Piguet за пазарите на продукти на лукса, забавянето в Китай и развитието в САЩ и Европа в интервю за Bloomberg по време на изложението за изкуство Art Basel в Хонконг на 27 март 2016.

 

Има усещане за пропаст на пазара на изкуство. Как виждате индустрията в момента и стигнала ли е дъното?

Глобално погледнато швейцарската индустрия бе ударена от нивото на швейцарския франк. Освен това часовниците като продукти на лукса не са първото нещо, което си купуват.

Швейцарската часовникарска индустрия обаче все още притежава предимството пред останалите национални продукти с това, че няма чуждестранни конкуренти.

Ние сме защитени, защото всички смятат, че само швейцарците могат да произвеждат сложни часовници.

Ситуацията на пазара подкрепя нашата семейна компания. Това ни позволява да гледаме дългосрочно. Преди няколко години решихме да ограничим обема на производство като се съобразим със сегашното забавяне.

Виждаме днес ефекта на тези решения. Ние имаме ниски складови наличности. Миналата година бе добра за нас и започваме новата с добра перспектива.

Едно от основните ни предимства е в това, че не ни интересува цената на акциите на компанията и можем да решим да пожертваме краткосрочните приходи в името на дългосрочните цели. Ние мислим за поколения напред, а не са тримесечия.

Да чукна на дърво, оптимисти сме за тази година.

 

Ако имате ниски складови наличности ще има хора, които се опитват да си купят тези часовници. В момента обаче тревогата е за глобалното забавяне, например Китай. Каква е експозицията ви на този пазар?

Отдавна присъстваме в Китай. Същевременно сме много предпазливи и диверсифицираме. Дори и когато Китай бе на върха ние доста бавно навлизахме на този пазар.

Това означава, че се справяме добре заради САЩ и Европа, които се справят и имаме доста малки обеми в тази част на света - Азия. Остава ни още възможност за растеж. Включително в Китай. Хонконг в момента преживява трудности и може да отнеме време преди да тръгне отново нагоре. Но ние все още растем в тази част на света.

 

Споменахте Европа. Как терористичните атаки в Брюксел от миналата седмица ще се отразят на продажбите ви там? Видяхме как доста производители на часовници се пренасочиха към Европа, но туристите в момента бягат от там. Как ще ви се отрази?

Още е рано да се каже, защото стана съвсем скоро. Мислим за хората там, които загинаха и бяха ранени и за техните близки.

Това е най-важното.

Второ, още е трудно да се каже, но от друга страна, туристите пътуват навсякъде и все пак има тенденция да се насочват към по-сигурни места.

Трябва да изчакаме.

И все пак последният път, когато станаха атентати в Европа, нашите продукти не бяха засегнати силно.

 

Във времена на предизвикателства как подобни събития като Art Basel се отразяват на бизнеса ви?

Art Basel не е търговско изложение за нас. Преди няколко години решихме, че искаме да показваме неща, които са близки и важни за нас. Например произхода и майсторството ни.

Освен това изкуството и майсторството, занаятчийството са близки. Думите Artist и Artisan имат общ корен. Хора като Леонардо да Винчи са били едновременно гении като художници и скулптори, но и велики инженери.

Има още нещо общо между двата свята: ние правим предмети, които провокират емоции.

Няма нужда да слагате картина на стената, и тапет ще свърши работа. И нямате нужда от механичен часовник, защото кварцовият или смарт часовникът също ще ви свършат работа.

Това, което правим ние са предмети, които вълнуват. Също като произведенията на изкуството.

 

Това означава ли, че може да включите изкуство на циферблата?

Не. Не искаме. Това са съвсем други неща.

По време на развитието си обаче открихме, че художниците са хора, които виждат нещата по друг начин. Все едно имат други очила. Някой път ние слагаме техните очила и се опитваме да видим света като тях.

Ще ви дам пример. Работим с един художник-фотограф, който ни направи снимки на долината, където работим и те бяха съвсем различни от това, което обикновено виждаме.

Затова започнахме да проучваме нашия регион и това ни помогна да започнем да разказваме историята му. Сега я въплъщаваме в продуктите си и това ни дава друг поглед към долината - за нас и другите. Дава ни и друг поглед върху света.

Гледайте интервюто във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Анализи