Крие ли опасности постигането на растежа в Китай

Постигането на растеж от 6,5% през следващите 5 години може да представлява проблеми

Ли Къциян, премиер на Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Ли Къциян, премиер на Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ха Джимин от Goldman Sachs говори пред Bloomberg за китайската икономика, реализирането на целта за растежа на икономиката и какви опасности крие това в дългосрочен план.

В Китай са решени икономиката им да расте с поне 6,5% през следващите 5 години. Според нашата прогноза този растеж вероятно е малко висок, защото ще предизвика сериозен ръст в отношението на дълга към БВП, което вече е много високо в Китай и достига 250% - най-високото ниво сред развиващите се страни.

Колко далеч може да стигне? И колко може да се допусне?

Растеж на БВП от по 6,5% през следващите 5 години би довел до увеличение на отношението на дълга към БВП до над 300%. Някои казват, че в сравнение с Япония отношението все още е ниско, но да не забравяме, че в Япония богатството на домакинствата е много по-високо, докато в Китай е ниско. Притеснително е развиваща се страна да има толкова високо ниво на дълга към БВП.

Какви са рисковете? Очевидно дългът е един от тях, но освен това изглежда отново се формира балон на имотния пазар, има и валутни рискове.

Много от тях са взаимно свързани. Валутата е изправена пред натиск от поевтиняване. Китайското правителство иска да поддържа стабилността. Международният опит обаче показва, че докато се опитваш да поддържаш стабилен валутен курс във времена, когато има натиск от поевтиняване на валутата, вероятно в бъдеще ще има много по-сериозно поевтиняване. В същото време Китай иска да се освободи от непродадените обекти на имотния пазар, като стимулира домакинствата да купуват имоти. Това също е доста рисковано, защото знаем, че цените на имотите в Китай не са ниски. Ще ви дам няколко примера. В Хонконг говорим за високи цени на имотите, защото нивото на цените на имотите към доходите достига 15. В Шенджен обаче нивото на това отношение е 30.

Значи политиката да се освободи пазарът от непродадените имоти особено в по-малките градове не работи, защото парите се насочват към най-големите градове?

Да, ще създаде нови проблеми, защото можем да видим как непродадените имоти намаляват, но за сметка на повишаване на задлъжнялостта сред домакинствата. Това може да предизвика проблеми в бъдеще.

Готови ли са да поемат този риск, защото останалите сектори на растежа изпитват трудности?

В момента Китай се опитва да намери много сложен баланс между краткосрочно или дългосрочно забавяне. Мисля, че Китай иска да запази стабилността в краткосрочен план, но за сметка на поемането на дългосрочни рискове.

Да се върнем на юана. Каква смятате, че трябва да бъде девалвацията и еднократна ли трябва да е тя?

Еднократна девалвация е разумен вариант, но за нещастие мисля, че китайското правителство няма да я използва.

Каква девалвация би била разумна?

Мисля, че през тази година валутният курс трябва да падне до 7 юана за долар, а през следващите няколко години да има девалвация с още 10% до 20%.

 

Последни новини
Още от Анализи