Има ли риск от рецесия в САЩ

Намаляващите корпоративни печалби будят притеснения

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Последните данни за БВП, третата ревизия на данните за последното тримесечие на 2015, на пръв поглед бяха положителни. Според последните данни американската икономика е отбелязала ръст от 1,4% спрямо преди това изчисления 1%, тласкана от по-силните потребителски разходи, които позволяват  на американската икономика да не почувства толкова силно ефектите от забавянето в световен мащаб. 

Данните показа, че потреблението расте с 2,4% на годишна база спрямо предварително изчислените 2%. Личното потребление добавя 1,66% към общия растеж. Нетният износ от своя страна вади от растежа 0,14% спрямо преди това изчислените 0,25%. 

За сметка на това обаче друг индикатор дава поводи за сериозни притеснения, като някои анализатори дори предупреждават за риск от рецесия. Корпоративните печалби бележат спад от 8,4% спрямо предходното тримесечие вместо очакваните от пазара 2,5% и доста над спада от 1,7%, реализиран през предходното тримесечие. За цялата 2015 корпоративните печалби бележат спад от 3,1%, което е най-голямото понижение от 2008 насам, когато те се понижиха с над 15% заради Световната финансова криза.

Понижението на корпоративните печалби може да се отрази пряко негативно върху БВП, защото предполага по-ниски инвестиции, а негативни ефекти може да почувства и пазара на труда, който в момента се намира в доста силна позиция в САЩ. Всеки месец американската икономика добавя сериозно количество нови работни места, а безработицата е на 8-годишно дъно на ниво от 4,9%. Слабите печалби обаче може да нарушат тази положителна тенденция. 

„По-големите печалби са двигател на растежа за икономиката“, каза Крис Ръпки, главен финансов икономист в Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ. 

Ако печалбите на компании в най-голяма икономика в света не започнат да бележат ръст, страховете за рецесия ще се увеличават. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи