Какви са рисковете пред бизнесите в Европа

Промениха ли атентатите в Брюксел средата в Европа

Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Рандал Филипс, партньор в Mintz Group, коментира пред Bloomberg рисковете, пред които са изправени европейските бизнеси в контекста на атентатите в Брюксел.

Какви са рисковете пред бизнеса в Европа в момента и растат ли те?

Несъмнено рискът расте. Атентатът, който идва след подобни събития в Париж и Джакарта, беше предхождан от страховете за високо ниво на заплаха в Брюксел в продължение на няколко месеца. Това обаче ще доведе до ситуация, в която заплахата ще нарасне дори повече.

Извън сигурността на летищата и ясните „меки“ цели в гъстонаселени райони, какво трябва да направят бизнесите, за да се предпазят?

На първо място стои осъзнаването. Работата съвместно с властите на определени места ще бъде първото нещо. Още нещо, което би било от полза за бизнеса, ще са тренировки за извънредни ситуации. Да вземем за пример атентата в Брюксел в метрото, или на летището. Той може да се случи и в голяма офис сграда. Какво трябва да се направи тогава? Хората трябва да са наясно с действията. Мисля, че това е на първо място.

Искам да Ви върна към опита Ви с ЦРУ. Какво смятате, че трябва да направят органите, отговарящи за сигурността и разузнаването в световен мащаб, без значение дали терористичната мрежа е толкова голяма, каквито са опасенията?

Нивото на сътрудничество е много високо, несъмнено след случило се в Париж денонощно в готовност има специализиран екип. Информациите показват, че има още звена на мрежата, които са планирали други атентати в Брюксел и в Европа като цяло. Връщайки се към Азия мисля, че трябва да се притесняваме от възможностите за развиване на терористична дейност на местна почва. Това е нещо, което се е случвало при предишни атентати. Може да не е точно копие, след като говорим за Ислямска държава, но вероятно ще видим последваща атака скоро.

Наивно ли е да се смята, че Азия е защитена от географска гледна точка?

Да, мисля, че е наивно. Несъмнено заплахата, която идва от самата държава, чуждестранните войници, които са напуснали страната и после са се върнали, са първото ниво на проблема. Видяхме го в Джакарта скоро след атентатите в Бали. Има почва за това и в други страни като Малайзия и Индонезия. И други гъстонаселени региони могат да станат подходящи за каузата на Ислямска държава. Не мисля, че географското положение помага в това отношение.

 

Последни новини
Още от Анализи