Атентатите в Брюксел са "всичко или нищо"

Ген. Уесли Кларк, бивш ген.-секретар на НАТО

Мерки за сигурност в Брюксел. 22 март 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Мерки за сигурност в Брюксел. 22 март 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Ген. Уесли Кларк, бивш ген.-секретар на НАТО за сигурността в Европа и мерките, които трябва да се вземат след атентатите в Брюксел. Интервю за Bloomberg на 22 март 2016.

 

Какво мислите за атаките в Брюксел? Как да ги възприемаме тук?

От гледна точка на терористите това е "всичко или нищо". Вероятно са имали различни опции при планирането.

Мисля, че са решили, че белгийската полиция стеснява кръга около тях и вероятно са решили да действат веднага.

Не означава, че това е целият инвентар от атаки, които биха могли да направят.

Сигурно има и други терористи наоколо. Вероятно цяла мрежа помощници. Производители на бомби, свръзки, хора, отговарящи за логистиката, които ги превозват насам-натам и осигуряват храна и подслон.

Всичко това трябва да бъде проверено.

Трябва да има преса от всички страни в Белгия.

Те очевидно трябваше да затворят летището, но има още какво да направят, за да затворят цялата страна, за да си направят разследването.

Това е много сериозен инцидент за Брюксел и трябва да го използват, за да намерят мрежата и този път да я разбият.

 

Както казвате, това е много сериозен инцидент за Брюксел и Европа. Вие сте работили в Брюксел. Въпросът е къде е командният център? Дали можеше да се избегне? Можехме ли да го предвидим или е трагично и ужасно събитие, но неизбежно при война?

Много хора чувстваха какво се задава, особено след като стана в други страни в Европа. Но просто нещата станаха толкова бързо, твърде много хора влязоха без да са регистрирани - нито дейността им или връзките им.

От края на Студената война Европа облекчи вътрешната си сигурност.

Атентатите в Париж миналата есен бяха голям провал и сигурността бе засилена, но тези мерки отнемат години за въвеждане и усъвършенстване.

Всичко в областта на сигурността и личната свобода, от размяната на данни до полицията и интеграцията на мрежите за наблюдение с камери и споделяне на информация между различните полицейски части в една и съща страна и след това с международни организации цели проследяване на движения.

Потокът на имигранти в Европа усложни още повече процесите.

 

Вие ни водите към разузнаването като говорите за сигурност. Веднага заговорихте за камери и подслушване. Това ли е ключът? По-добро разузнаване?

Това е едно от нещата. Очевидно бихте искали повече сигурност и бомбите да остават навън.

Но е невъзможно да се направи във всички обществени сгради.

Затова в Европа на летищата не може да се влезе без проверка.

Но хората имат познати, които ги чакат навън и някой път дори влизат с тях в салоните на Пристигащи. Има посрещачи. Някой път влизате в летището, за да си купите билет. Тези хора не се проверяват на много летища.

Можем ли да държим хората навън, преди да бъдат проверени - да.

Но да, тук става дума за информация и разузнаване.

 

Вие засегнахме начина на развитие на сигурността или по-скоро липсата на сигурност след Студената война в Европа. Искам да говорим за природата на заплахата. Когато говорим за тероризъм колко уязвима е Европа?

Всички общества за уязвими за тероризъм. Европа - определено.

В Европа и особено в Германия имаше голяма защита на личните данни. И разбира се, имаме данни, които не са достъпни.

Например WhatsApp и Skype.

Много от тези услуги за пренос на данни са много трудно достъпни, особено в реално време.

Трябва в бъдеще на намерим правилния баланс между развитие на социалните медии и нетуъркинг и анализ на данните - с осигуряването на хората на свободата, от която се нуждаят в живота и бизнеса си.

Чуйте цялото интервю.

 

Последни новини
Още от Анализи