Валутен коментар на Шейн Оливър

Шейн Оливър, директор Инвестиционни стратегии, AMP Capital

Photographer: Michele Limina/Bloomberg Photographer: Michele Limina/Bloomberg

Остави ли пазарът най-лошото зад гърба си? Валутен коментар Шейн Оливър, директор Инвестиционни стратегии, AMP Capital за Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг на 22 март 2016.

 

Отмина ли най-лошото?

Разхлабихме коланите на волатилността тази година и причината за това вероятно е Фед. Смятам, че най-лошото мина. Тревогите бяха за Китай, за САЩ, за европейските банки, но сега всички утихват.

 

Къде остават валутите? Това е тревожно, мнозина говорят за усилването на австралийския долар и какво ще стане, ако това продължи? Може да нанесе доста щети за икономиката.

Когато американският долар растеше, Австралия нямаше нищо против, докато нейният долар падаше и подкрепяше експорта й.

Същевременно силният американски долар може да бъде проблем за останалата част от света, особено в развиващите се страни, защото увеличава риска за кризи в страните, чиито дългове са в долари. Китай започна също да се тревожи за това.

Аз смятам, че американският долар вече стигна върха и сега сме в удължен период на задържане. Може да се раздвижи слабо спрямо йената и еврото, както и спрямо развиващите се валути.

Вече не виждаме натиск за поскъпване на американската валута, което може би означава малко риск за ози долара. Докато Фед отлага повишението на лихвите съществува риск австралиецът да поскъпне.

В края на краищата ще се успокои и отслабне, защото Фед все пак смята през тази година да вдигне лихвите, вероятно през юни и RBA все още е склонна да намали лихвите, за да спре риска от поскъпване на валутата си.

Но очевидно в момента има известен риск заради мащаба на поскъпване за кратък срок.

Пазарът в Австралия в момента оценява още едно съкращаване на лихвите в страната и 1-2 повишения в САЩ.

Ако тези неща се случат, ще имаме стесняване на лихвените нива в полза на Австралия.

В момента е 2%. Ако Reverve Bank ги намали, а Фед ги вдигне няколко пъти тази година, разликата ще се сведе до 1,2-1,5%, което би намалило привлекателността да се държат пари в Австралия.

Това според мен ще помогне да се намали натиска над австралийския долар.

Четете още: Кои валути бяха засегнати от атентатите в Брюксел.

Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи