Ще успее ли Apple с новия iPhone SE

Компанията залага на смартфон с по-малък екран, на по-ниска цена

Магазин на Apple. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Магазин на Apple. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Apple представи новия си  iPhone SE – смартфон, който ще се продава на цена от $399 и ще разполага с 4-инчов екран. Новият смартфон е насочен към пазарите в Китай и Индия, където много потребители не могат да си позволят по-скъпите предложения на Apple. Дали този ход на технологичния гигант ще бъде успешен? Киранджет Каур, мениджър за проучванията за клиентските устройства в IDC Asia-Pacific, коментира темата пред Bloomberg.

Ще проработи ли за Apple новият iPhone SE?

Не очаквам новият модел да се превърне в голям хит. Това не е модел, който да е флагмана на компанията, който трябва да излезе някъде през септември. Мисля, че по-скоро ролята на този продукт е да запълни малка празнина в продуктовото портфолио на Apple. Извън това обаче не смятам, че този модел ще промени нещо сериозно за Apple.

Със сигурност обаче има промяна в цената, новият iPhone SE ще се предлага за $399 и той предполагаемо е пряко насочен към китайските и индийските потребители, които искат телефон на марката, но не могат да си позволят настоящите цени.

Мисля, че това е първият път, в който Apple пуска продукт на пазара на такава цена. Това е голям ход от тяхна страна, но в същото време iPhonе-ите, които са вече на 2-3 години се продават на по-ниски цени и на двата пазара – Индия и Китай.  Големият въпрос е дали хората ще предпочетат нов iPhone с по-малък екран, или по-стар с голям екран. Както знаем, на тези пазари някои от по-старите смартфони като iPhone 6 и дори iPhone 5S се продават много добре, защото са на много по-ниски цени в сравнение с последните iPhone-и на Apple.

Може и да е по-малък, но по-умен ли е?

Да. Мисля, че това е една от големите промени спрямо представянето на iPhone 5ц, който не се представи добре на пазара, който беше по-лоша версия на последния iPhone, но не и по-евтина.  Докато iPhone SE е по-евтин смартфон, но не е по-лоша версия. В това отношение мисля, че новият  iPhone ще внесе на пазара ново качествено предложение и може да успее да  се хареса на потребителите на 5S, или на хората, които предпочитат по-малките екрани, и да ги накара да започнат да използват iPhone SE. В това отношение мисля, че новият  iPhone ще внесе стойност в портфолиото на Apple.

Вижте снимки от събитието на 21 март 2016.

 

Последни новини
Още от Анализи