Вкусът към изкуството в Азия се развива

Аделин Ои, директор на Art Basel Asia

Art Basel-Хонконг 2016. Снимка: Bloomberg Art Basel-Хонконг 2016. Снимка: Bloomberg

Изложението Art Basel 2015 постави Хонконг на картата на търговията с произведения на изкуство и глобалната арт сцена. Новото издание на изложението се открива на 24 и продължава до 26 март 2016. В понеделник, 21 март Тацуо Мияджима освети Международния търговски център в Хонконг /ICC/ - всяка вечер на цялата 490-метрова фасада край морето ще се представя нова светлинна инсталация.

Интервю на Аделин Ои, директор на Art Basel Asia за Енджи Лау и Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 21 март 2016.

 

Art Basel в Хонконг е едно от най-вълнуващите събития тук. Идват хола от цял свят, за да се срещнат с увеличаващата се и все по-влиятелна група азиатски художници и изкуството на Изтока.

Това е наистина най-голямото изложение за изкуство в Азия, водещата платформа за изкуство, показваща на останалата част от света какво се прави тук.

Тази година имаме 139 галерии от 35 страни и територии по света. Очакваме участници и посетители от 70 страни.

Имаме страхотно съдържание, прекрасни работи от цяла Азия, от цял свят - антични и съвременни.

 

Как се разви, какво виждате като тенденция?

Мащабът е същият, това, което се развива е качеството.

Сега сме в нова фаза на развитие. Първите три години си бяхме поставили за цел да направим изложението по-известно.

Много сме благодарни за подкрепата, която получаваме в Азия от колекционерите.

В Азия се създава прекрасно изкуство, което може би остава леко непознато. И тази платформа дава големи възможности за разпространение.

 

Не става дума само за покупко-продажби, нали? Тук става дума за кураторство, за художниците и самите клиенти.

Винаги сме мислили за събитието като за център, платформа, която събира хората. Тази година очакваме представители от 110 музеи, което е без прецедент за нас.

Имаме толкова много хора на едно място и моментът е подходящ за нетуъркинг, опознаване и срещи.

Кураторите идват и проучват. Има и колекционери.

Винаги има нещо ново, нещо, което не си виждал, което можеш да откриеш и научиш. Това е целта на проекта. Става дума за неизвестното, да видиш творбата на автор, за когото си чувал, но не си виждал досега или си пренебрегвал.

Имаме много силна група китайски колекционери, които идват, както всяка година. Търсят чуждестранно изкуство. Апетитът расте, вкусът се развива. Китайците често купуват от Лос Анджелиз, но са глобални купувачи, пазаруватщи по цял свят.

 

За всеки художник е важно да има творби навсякъде по света. Това е белег за успеха.

Естествено, за автор от Азия би било чудесно да присъства в ключови колекции на Запад - в музей или частна колекция. Вярно е и обратното - за западните автори е важно да са в азиатските колекции, след като клиентите тук са много сериозни. Важно е да имат свои творби в азиатски музеи и частни колекции.

 

Art Basel се прави също и в Маями, и в Хонконг, какво е значението на останалите изложения?

Харесва ни да мислим, че всяко изложение е различно и регионално. Уникално в контекста си. Но като цяло винаги ще има група колекционери и галерии, които участват и в трите.

Например в Хонконг фокусът е насочен към Азия. 50% от галериите ни за от региона. В Маями насочеността е към Америка - Северна и Южна. В Базел, естествено - към Европа.

Харесва ни, че всяко изложение си има характер, но същевременно има страхотни галерии, които идват и на трите.

Тази година много се вълнуваме от разширената си филмова програма, показваме пет филма.

Гледайте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи