ЕЦБ: Германия може да подкрепи икономиката на еврозоната, като вземе нови дългове

Използването на евтините пари за финансиране на публични разходи ще подкрепи икономиката на еврозоната, показва проучване на ЕЦБ

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. 12/3/2016. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. 12/3/2016. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Германия може да подкрепи своята икономика, а с това и тази на еврозоната, ако се възползва от ниските лихви, за да финансира програма от публични инвестиции, каза ЕЦБ.

Това е ключовото разкритие от проучване на ЕЦБ, публикувано в понеделник, 21 март, което симулира ефектите от увеличаване на публичните инвестиции равни на 1% от БВП за период от 5 години в голяма страна членка на еврозоната, като Германия. Стимулите ще имат по-голям ефект, ако се финансират с дълг или по-високи приходи и се допълват от разхлабена парична политика.

„Увеличение в публичните разходи ще има най-големият краткосрочен ефект върху търсенето, включително по отношение на допълнителни ефекти и в други страни, като това подкрепя тезата, че в текущата среда на ниски лихви трябва да има увеличение в публичните разходи“, казва проучването на ЕЦБ.

Тезата на проучването обаче едва ли ще се хареса на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, който иска да поддържа балансиран бюджет и е против прекомерното задлъжняване и прекомерните стимули.

Увеличаването на задлъжнялостта среща своите противници, като според някои анализатори не трябва да се върви по този път, за да не се стигне до нова дългова криза в Европа още преди да е напълно излекувана предишната.

 

Последни новини
Още от Анализи