Джейми Оливър хвали решението на Осбърн за данък захар

"Цялата индустрия се променя", каза шеф Джейми Оливър в интервю за Анна Едуардс от Bloomberg в Лондон

Джейми Оливър пред парламента в Лондон. 16/3/2016. Снимка: Bloomberg Джейми Оливър пред парламента в Лондон. 16/3/2016. Снимка: Bloomberg

Компаниите, които се възползват от любовта на британците към сладкото потънаха, след като Великобритания реши да сложи данък върху захарта - изненадващ ход, с който се прибавя още един налог върху производителите на храни и напитки, борещи се с маркетинговите ограничения и вече насочени към по-здравословни рецепти, съобщи Bloomberg.

Производители на безалкохолни напитки като Britvic Plc и A.G. Barr Plc се понижиха с 5% в Лондон на 16 март 2016, а доставчиците на съставки за тях като Tate & Lyle Plc и Associated British Foods Plc поевтиняха същия ден съответно с 4,9% и 1,5%.

Британският министър на финансите Джордж Осбърн каза, че данъкът върху индустрията на подсладените безалкохолни напитки ще бъде въведен след 2г., на две нива според количеството захар в напитката. С този данък ще бъдат събрани 520 млн. паунда в първата година, показват изчисленията на правителството, част от които ще бъдат отделени за разпространение на здравословен начин на живот в училищата.

Около 26% от възрастните хора във Великобритания страдат от затлъстяване. Страната е втората в Европа след Унгария, която въведе данък върху солта и захарта.

Компании, сред които Tesco Plc и Coca-Cola Co. преди това се съгласиха да намалят захарта в продуктите си в рамките на доброволен план за подобряване на здравето на обществото.

Някои експерти очакват по-голяма част от средствата за реклама да бъдат насочени към продукти като вода.

"Рекламодателите ще използват двугодишния период за разработка на нови продукти, които да бъдат освободени от данъка", каза Джон Кършоу, управляващ партньор в Havas Media.

"Цялата индустрия се променя", каза шеф Джейми Оливър в интервю за Анна Едуардс от Bloomberg в Лондон.

Вижте видеото с цялото интервю.

 

Последни новини
Още от Анализи