Страхува ли се Фед да вдигне лихвите

Коментар на Крис Бъртълсън, главен инвестиционен директор в Global Financial Private Capital

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Фед ще вземе решение за паричната политика на САЩ на 16 март, като очакванията са повишение на лихвите са много ниски, като пазарите очакват продължаване на текущия курс на паричната политика и никаква промяна по отношение на основния лихвен процент. Крис Бъртълсън, главен инвестиционен директор в Global Financial Private Capital, коментира очакванията си за действията на Фед до края на годината пред Bloomberg.

Как бихте анализирали ситуацията с S&P 500. В опасна ситуация ли се намираме, като очакваме само един фактор да поддържа пазарите?

Абсолютно. Не съм привърженик на обратните изкупувания на акции. Изглежда ми, че много компании го правят на високи цени. Трябваше да го направят през 2009-2010, а не през 2007 или сега. Мисля, че тези действия не допринасят за целта за растеж на компанията. Предпочитам връщането на пари към акционерите да става под формата на дивиденти. Гледайки компании като IBM и дори Exxon и техните обратни изкупувания на акции си казвате: „Господи, те похарчиха милиарди долари, които не доведоха до нищо друго освен известен ръст в цените на акциите“.

Повечето хора вече са по-оптимистични за това, че бичият пазар ще продължи осма година. Вие малко по-песимистичен ли сте?

Очаквам март да е силен, имахме силно възстановяване, но в дългосрочен план мисля, че имахме цикличен мечи пазар през 2008-2009 и 2010, сега може би отново започваме да навлизаме в бичи пазар, но мисля, че цикличният мечи пазар ще продължи още известно време преди да преминем през трудностите.

Фед ще излезе с решение за паричната политика утре и важен е тонът, а не толкова действията. Какво очаквате от срещата през седмицата? Добре ли би било в този момент да се забави темпа на вдигане на лихвите, след като те вече се повишиха от нулевата граница. Каквито и действия да има по-късно, ще имат ли голямо значение?

Мисля, че Фед се страхува да вдигне лихвите и не мисля, че ще направят нещо. Освен това се приближаваме към политическия сезон и Фед не иска да накланя везните в нечия полза, поне в САЩ. Предполагам, че за известно време няма да виждаме никакви действия, освен може би лека промяна в тона, но не и повишения на лихвите.

Последния път, когато разговаряхме се интересувахте от компании като Microsoft, 3M – зрели индустрии, в които компаниите трябва да се разделят на по-малки, за да растат. Сега обаче видяхме стабилизиране на пазарите и подценените акции се възстановиха.

Точно така. Ако успеете да намерите подценени акции, там където има реален растеж, например сред доставчиците на Apple, имате реална възможност да купите такива акции и да очаквате растеж от 15% до 20% с увеличаването на съдържанието им в телефоните на Apple или Samsung. Мисля, че наблюдаваме нова тенденция на увеличаване на интереса към акциите на стойността.

Интересно ми е да разбера какво мислите за природния газ. В момента той се търгува на 17-годишно дъно и Вие го определяте като: „Сделката на века“. Пред цените обаче има известни  предизвикателства. Например по-топлото време. Газовите запаси регистрираха най-голям излишък от 2012. Трудно ли ще бъде пазарът да тръгне нагоре?

Цената на петрола се определя на международно ниво, докато цената на газта по-скоро на местно. Мисля по-скоро за САЩ, където цената е около $1,70-$1,80. Мисля, че до голяма степен това е дъното, защото има много превозни средства, както и домакинства, които използват газ. Освен това виждаме износ на втечнен природен газ от Луизиана. Мисля, че това ще се промени и САЩ ще се превърне в играч на пазара на природен газ. Определено съм бичи настроен по отношение на природния газ, докато по отношение на петрола вече видяхме какво стана с Иран и това прави нещата там трудни.

 

Последни новини
Още от Анализи