Къде богатите печелят най-лесно

Най-големите пасивни доходи в САЩ

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Животът на богатите е хубав, или поне така мислят повечето хора. В някои щати и градове в САЩ обаче нещата стоят още по-добре, като в тях най-богатият 1% от населението печели повече пари без да прави нищо, като разчита най-много на т. нар. пасивни доходи.

Bloomberg подрежда 62 града в САЩ, които представляват най-богатия 1% от населението в САЩ по среден доход на домакинство, като анализира кои от тях се възползват най-много от пасивните доходи – доходи, за които хората не трябва да работят, като дивиденти, лихви и приходи от наеми.

Впечатление правят два щата, които почти изцяло окупират първите 10 места в класацията – Флорида и Калифорния – два щата на двете противоположни крайбрежия в САЩ.

Най-много пасивни доходи получават в Атъртън, Калифорния, където на домакинство те са в размер на $177,773 от общо $425,775 среден годишен доход на домакинство. Средният годишен доход на домакинство в града пък е почти 6 пъти по-висок от средния годишен доход за САЩ като цяло. 69% от домакинствата в Атъртън печелят пасивен доход под някаква форма спрямо 21% за всички домакинства в Америка като цяло.

Топ 5 се допълва от Палм Бийч, Калифорния, с пасивни доходи на домакинство от $174,678, Монтесито, Калифорния, Индиан Ривър Шорс, Флорида и Лос Алтос Хилс, Калифорния.

Само два града извън Калифорния и Флорида намират място в топ 10 на класацията. Това са Хайленд Парк, Тексас и Чери Хилс Вилидж, Колорадо.

В градовете, където живеят най-богатите 1% американци по среден годишен доход под 20% живеят под наем, докато в най-бедните градове над 50% от домакинствата живеят под наем.

Не е изненада и че средната възраст в градовете на богатите е по-висока, като 78% от домакинствата в най-богатите градове са оглавявани от хора на 45 години или по-възрастни. За цяла Америка процентът е 66%.

Последни новини
Още от Анализи