Оправдани ли са очакванията за поевтиняването на юана

Трейдърите, залагащи на поевтиняване на юана до над 6,6 юана за долар, загубиха $600 млн. долара

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Трейдърите, залагащи на поевтиняване на юана до над 6,6 юана за долар, загубиха $600 млн. долара. Оправдани ли са очакванията за поевтиняването на китайската валута? Коментар на Робин Гангули, Bloomberg.

Трябва ли тези, които очакват юанът да поевтинее, да се откажат от тези си очаквания?

Все още не, Риш. Очакванията са да последват нови спадове. Да не забравяме спада в износа с 25%. Други икономически индикатори също бележат спад. Затова нещата клонят към забавяне на икономиката. Трябва да се направи нещо, за да се ограничи забавянето.

Именно това стои зад множеството залози за поевтиняване на юана.

Не трябва да забравяме, че юанът ще бъде добавен към кошницата на Специалните права на тираж през октомври. Очаква се това да привлече капитал към китайските облигации, кото Китайската народна банка иска, както и премиерът Ли Къциян. Трябва да постигнат растеж от 6,5%. Засега поддържат юана стабилен, но в дългосрочен план, до края на годината, все още основните очаквания са за поевтиняване. Ако сте мечи настроен по отношение на юана в краткосрочен план, може би трябва да излезете от пазара. Ако обаче сте по-дългосрочно ориентиран може би си струва да останете на пазара по-дълго.

В момента има много инвеститори, в основата на чиято стратегия стои поевтиняването на юана. Смятате ли, че преосмислят тази си гледна точка? Не е нещо нетипично сред големите инвестиционните банки да очакват валутен курс от 7 юана за долар в края на годината.

Да, имаше очаквания за 7; 7,6; 7,7 юана за долар. Това обаче може да не е така в момента. През последните няколко месеца тези очаквания бяха преосмислени, като гуверньорът на Китайската народна банка Сяочуан ни показа, че страната трябва да привлече капитали на облигационните пазари, за да финансира постигането на икономически растеж от 6,5%. Мисля, че юанът може да не поевтинее толкова много, но очакванията за поевтиняване за момента остават валидни.

 

Последни новини
Още от Анализи