В. Маринов: Еврото няма голямо значение за ЕЦБ

Коментар на Валентин Маринов, директор за форекс изследванията в Credit Agricole

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Марио Драги даде разнопосочни сигнали на инвеститорите на 10 март, след като въпреки агресивните стимули тонът му по време на пресконференцията след срещата на ЕЦБ накара еврото да поскъпне. Валентин Маринов, директор за форекс изследванията в Credit Agricole коментира това пред Bloomberg.

Колко доволен смятате, че ще бъде Марио Драги от начина, по който пазарите отговориха на думите му вчера?

Бих казал доста разочарован. Случилото се вчера може да влезе в историята, като една от грешките, които иначе безгрешният Драги направи. Фактът, че еврото е по-скъпо след края на пресконференцията, въпреки понижението на лихвите, показва това. С действията си Драги първо показа, че ЕЦБ може да понижи лихвите още, на пресконференцията обаче даде да се разбере, че няма да има нови понижения. Отговорът на пазарите не беше това, което Драги очакваше.

Къде беше грешката му?

Фактът, че каза, че според текущите допускания не вижда нужда от още понижения, това допълнително подчерта колко скъпи ще се окажат за банковия сектор нови понижения до още по-негативни нива за банковия сектор. Ако сте инвеститор и чакате курсът евро/долар да достигне $1,15 за евро, което е крайната граница, която Европа може да понесе, може да се запитате какво ще дойде първо, дали вербалната намеса, или ново понижение на лихвите. Сега вече знаем, че ново понижение става все по-скъпо. Приказките не струват много. Тези действия отнеха от пазара на валутната двойка евро/долар голяма част от мечите настроения, по отношение на еврото. Каквото и да ни каже Драги и централните банкери от ЕЦБ по отношение на бъдещите си действия, то ще носи по-малка тежест. Ще бъде по-трудно да се продава евро.

Нещо, което може и да не иска да види. Да се фокусираме върху валутните пазари. Това е графика на случилото се с еврото през последните 3 дни. Беше невероятно да се наблюдава движението на еврото докато Драги говореше. От казаното от него вчера можем да заключим, че той се интересува по-малко от еврото.

Едно от притесненията пред мечи настроените по отношение на еврото е, че не става върпос само за грешката, която направи Драги с насоките си за бъдещето. По време на пресконференцията, винаги когато имаше възможност да понижи стойността на еврото, както в миналото, когато споменаваше силното евро като носител на устойчивата дефлация в еврозоната, Драги не го правеше. Изглежда, че за него еврото няма такова голяма значение, както в миналото. С други думи еврото не е сред инструментите, които ЕЦБ ще използва от тук насетне, за да повиши инфлацията и растежа в еврозоната.

Освен това повишиха прогнозата си за стойността на еврото. Важно ли е това?

Така мисля. Последното актуализиране на прогнозата за тримесечието, дори последните две, през септември и декември, показваха, че се очаква на търговскопретеглена база еврото да поевтинее, или поне да задържи поевтиняването си от 10%, на което станахме свидетели през 2015. В последната прогноза от 10 март виждаме, че ЕЦБ очаква еврото да поскъпне и то дори с 4%. Освен, че еврото достигна едни от най-високите си стойности за годината, очакванията на ЕЦБ са за дори още по-голямо поскъпване през следващата година и стабилизиране през 2018. За мен това е почти обратното на представеното през 2015. ЕЦБ не би го направила, ако искаше да използва поевтиняването на еврото като инструмент.

 

Последни новини
Още от Анализи