Потенциален проблем пред ЕЦБ при покупката на корпоративен дълг

Голяма част от корпоративния дълг е концентриран в едва две страни от еврозоната

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

ЕЦБ повиши стимулите до безпрецедентни нива на 10 март, като освен понижението на лихвите и увеличаването на QE програмата, институцията ще изкупува корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг.

Първоначално решението на ЕЦБ се възприе като мярка, която може да понижи доходностите по облигациите на компаниите в еврозоната, особено на тези от периферни страни като Португалия, Испания и Италия.

Всъщност обаче нещата може би не стоят съвсем така. Две отделни проучвания – на  Bank of America Merrill Lynch и на Deutsche Bank – показват, че голяма част от корпоративните облигации, в които ЕЦБ може да инвестира, са концентрирани в две държави от еврозоната – Германия и Франция.

Според оценката на BofAML ЕЦБ може да изкупува корпоративен дълг от облигации на обща стойност 554 млрд. евро, а според Deutsche Bank – 418 млрд. евро. Най-голяма част от тези дългове обаче са концентрирани в Германия и Франция, което може да означава, че новите стимули от страна на ЕЦБ ще разочароват някои от тези с по-високи очаквания за понижаването на цената на корпоративните заеми в страните от еврозоната като цяло.

Корпоративните облигации, които ЕЦБ може да изкупува по държави и сектори:

Източник: Deutsche Bank

Вижте повече за реакцията на пазарите след решението на ЕЦБ:

 

Последни новини
Още от Анализи